Karlovy Vary daň z nemovitosti zvyšovat nebudou

12.09.2023 22:09 | Tisková zpráva

Složitá ekonomická situace a dopady připravovaného vládního konsolidačního balíčku na obyvatele přiměly vedení Karlových Varů k rozhodnutí nezvyšovat místní koeficient daně z nemovitosti. Primátorka města Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) uvedla, že se lidem v regionu již delší dobu snižuje životní úroveň.

Karlovy Vary daň z nemovitosti zvyšovat nebudou
Foto: mmkv.cz
Popisek: Karlovy Vary

“Čeká nás těžké období. Chystaný konsolidační balíček bude mít na město opravdu negativní dopad. Díky novému rozložení výnosu z hazardu ve prospěch státu a měst, která na svém území ani žádné automaty či herny nemají, nás připraví o téměř 30 milionů korun. Přitom peníze z hazardu šly vždy do sociální oblasti, sportu a kultury. Snížení rozpočtového určení daní nás připraví o další desítky milionů korun," vysvětluje primátorka.

“Stát uvaluje na města neustále novou a novou agendu s nutností přijímat nové zaměstnance. Namísto navýšení financí nám ale naopak finance dále bere. Poslední návrh, abychom z městských rozpočtů platili všechny nepedagogické pracovníky na školách, je dalším zcela zcestným krokem této vlády. Opravdu nechceme lidem více zatěžovat rodinný rozpočet a navíc víme, že sama vláda chystá plošné navýšení základní sazby této daně,“ dodává primátorka.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí

Podle jejích dalších slov by ale k tomuto kroku vláda sahat neměla. Možnost úpravy výše daně z nemovitosti by měla i nadále zůstat v kompetenci měst a obcí. „V tomto se shoduji s mnoha dalšími starosty a stejný názor má i Svaz měst a obcí,“ doplňuje Andrea Pfeffer Ferklová.

Vedení karlovarského magistrátu o zvýšení místního koeficientu daně z nemovitosti uvažovalo v souvislosti s vybranými lokalitami. Vyšší daň by mohlo vyhláškou upravit například v lázeňském území, kde je převážná většina nemovitostí určena k podnikání.

„Zatím jsme ale ustoupili i od tohoto záměru a rozhodli jsme se vyčkat až na konečnou podobu vládního konsolidačního balíčku. Další kroky budeme zvažovat až následně,“ uvedla dále primátorka a dodala: „Město má povinnost nejen zajišťovat potřebnou agendu, ale starat se i o svůj majetek, opravovat komunikace, investovat do rozvoje města, investovat do škol, podporovat sport, kulturu, život ve městě, starat se o své občany. S pohledem na současné kroky, které nám česká vláda předkládá, mám obavy, že nebudeme mít za co. Myslet si, že ušetříte tím, že seberete ostatním je holý nesmysl.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…