Karviná má nového primátora

10.01.2018 6:33

Jan Wolf vystřídal na postu primátora Karviné Tomáše Hanzla, který se chce naplno věnovat práci poslance.

Karviná má nového primátora
Foto: archív autora
Popisek: Karviná

Tomáš Hanzel byl zvolen poslancem v říjnu 2017 a ihned po svém nástupu do sněmovny ohlásil, že na post prvního muže města rezignuje. „Obě tyto funkce nelze vykonávat na sto procent,“ řekl Tomáš Hanzel s tím, že léta praxe v obecní samosprávě mu také pomohou prosazovat zákony městům a obcím prospěšné. Nastupující primátor Jan Wolf si stanovil jako základní prioritu zvýšení pocitu bezpečí občanů ve městě.

„Karvinou předávám ve skvělé finanční kondici a to je pro mne hlavní pozitivum. Před 12 lety byly na účtech jednotky miliónů korun, spláceli jsme úvěry na regeneraci panelových domů a město mělo zastaralou infrastrukturu. Díky dobrému hospodaření a maximálnímu využití dotačních možností jsme majetek města Karviné zhodnotili téměř dvojnásobně. Na účtech máme dnes velké rezervy a zvládáme zcela bez dluhů financovat všechny naše investice i podíly na Evropou dotovaných projektech,“ říká Tomáš Hanzel. „Začali jsme v roce 2007 rozšířením kanalizace za více než miliardu korun, což byla investice pro další rozvoj města naprosto nezbytná. Tehdy jsme byli nuceni vzít si úvěr, dnes zbývá z dluhu vyššího než 1,3 miliardy korun pouze 150 miliónů, město splácení nijak nezatěžuje a do dalších let je možné čerpat z rezerv na účtech ve výši 662 miliónů korun. Významně jsme investovali do vylepšení veřejných prostranství nejen mezi domy na sídlištích. Zdůraznil bych také rekonstrukci knihovny, kulturních domů, kina Centrum a jeho okolí, regeneraci Univerzitního parku nebo nově vybudovaný areál Lodiček v zámeckém parku a velké investice do parku i zámku samotného. Zmodernizovali jsme městský fotbalový stadión. Magistrát jsme přesunuli celý do centra Fryštátu, aby občané měli služby na jednom místě. Opraveny jsou desítky kilometrů komunikací, chodníků, ve městě jsou tisíce nových parkovacích míst a nová hřiště pro děti. Výrazně jsme investovali do škol a sportovišť u nich. (Prezentace ve formátu pptx ZDE.) To vše díky dobrému hospodaření s rezervami bez nutnosti dalších úvěrů. To měl od počátku na starost ekonomický náměstek Jan Wolf, který nyní nastupuje na mé místo a bude v té práci pokračovat,“ hodnotí odstupující Tomáš Hanzel.

Jan Wolf si tedy současné kompetence investičního a ekonomického náměstka ponechá a chce se v tomto roce soustředit na tři stěžejní akce: rekonstrukci krytého bazénu, tří historických domů na náměstí a ubytovny Kosmos na malé byty především pro seniory. „Prioritou je pro mne zachovat dobrou finanční kondici města a přitom pokračovat v jeho nastartovaném rozvoji,“ potvrzuje nově zvolený primátor.

Okamžitě se chce také více zaměřit na bezpečnost a zaměstnanost. „Kriminalita sice klesá, ale lidé to tak všude necítí. Chci tedy zásadním způsobem zvýšit pocit bezpečí veřejnosti a ochranu slušných lidí. Znamená to nyní mj. rozšiřování kamerového systému v celém městě a další rychlé změny v oblasti Karviné 6, kde bohužel máme problémová místa: mj. už tam upravujeme zeleň a prosvětlujeme místa, kde se lidé necítí bezpečně,“ vyjmenovává nový primátor s tím, že jemu nyní bude přímo podléhat také městská policie, která má práci v problémové oblasti na starost především. V nejbližších dnech budou podle Wolfa v Karviné vyhlášeny první dvě tzv. bezdoplatkové zóny u problémových ubytoven, což bude znamenat, že tam stát přestane nově příchozím vyplácet dávky na bydlení. „Samozřejmě chci i na dále prohlubovat spolupráci se státní policií,“ uzavřel téma nový primátor Wolf.

U zaměstnanosti zdůrazňuje Jan Wolf úspěšnost městské průmyslové zóny Nové Pole a problematiku zneužívání systému sociálních dávek, kvůli čemuž vykazuje okres Karviná stále vysoká čísla nezaměstnaných. „Přivedli jsme do naší zóny další tři investory – vloni výrobce skladovací techniky Stow a světelné techniky ROBE lighting. Letos tam začne stavět halu výrobce a prodejce stavebnin DEKTRADE. Tím jsme zónu kompletně naplnili. Další vhodné podnikatelské prostory ještě máme a chceme se více otevřít spolupráci s dalšími investory,“ shrnuje Jan Wolf.

„Druhá rovina zaměstnanosti jsou čísla na úřadech práce: Karviná je bohužel stále na špici v počtu nezaměstnaných, ale málokdo řeší, že to jsou jen čísla a naše město to poškozuje. Většina evidovaných nezaměstnaných u nás jsou lidé, kteří žijí systematicky z dávek a pracovat nechtějí. Tady budeme chtít pomoc poslance Tomáše Hanzla, protože změna zákonů je nezbytná. Kdo systematicky nepracuje, neměl by být prakticky na stejné finanční úrovni jako řádně pracující,“ uzavřel Jan Wolf.

Ing. Jan Wolf (49 let) je vzděláním ekonom, má 14 let praxe v bankovním sektoru na různých manažerských pozicích. Náměstkem primátora Karviné byl zvolen poprvé v roce 2006 a poté v letech 2010 a 2014 – to už se stal prvním náměstkem. Ženatý, dvě děti.

Tomáš Hanzel (41 let) byl primátorem od roku 2006, ve volebním období 2002–2006 vykonával práci náměstka primátora. Je ženatý, má dvě děti.

Nová volba je výsledkem dodatku ke koaliční smlouvě mezi ČSSD a KSČM, dodatek byl podepsán v prosinci. Na jeho základě dnes byl Tomáš Hanzel zvolen nově neuvolněným radním (radních tedy zůstává 11), jeden post náměstka primátora zůstane do komunálních voleb neobsazen a prvním náměstkem primátora se stal Karel Wiewiórka (KSČM). V radě tedy zasedne opět šest členů ČSSD a pět z KSČM, jmenovitě složení rady zůstává stejné.

Novému primátorovi Janu Wolfovi, který byl zvolen jednomyslně (37 přítomných zastupitelů), tedy zastupitelstvo ponechalo kompetence ekonomického a investičního náměstka, přibyly mu například povinnosti zastupovat město navenek a krizové řízení, nově bude přímo dohlížet na práci městské policie, což dosud vykonával její ředitel Petr Bičej (ČSSD) z pozice neuvolněného radního města. Stávajícím třem náměstkům zůstanou jejich kompetence beze změn.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

22:28 Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

Jako každý rok ocenil Zlínský kraj pracovníky ve školství. Mezi patnácti oceněnými z celého kraje by…