Karviná ověřuje zájem obyvatel o Hobby dílnu

22.01.2020 16:29

Program rozvoje města – Karviná všemi deseti – se skládá z řady projektů. Jedním z nich je Digitální a podnikavá Karviná, jehož součástí je zvyšování konkurenceschopnosti obyvatel města. K naplnění tohoto záměru může pomoci Hobby dílna.

Karviná ověřuje zájem obyvatel o Hobby dílnu
Foto: archív autora
Popisek: Karviná

Chtěli byste si něco vyrobit ze dřeva, kovu nebo ušít a nemáte kde? Vymýšlíte, jak prorazit se svým kulinářským uměním a chybí vám profesionálně vybavená kuchyň? Možná brzy nebude. Karviná zvažuje projekt Hobby dílny, která by všem kutilům a řemeslně nadaným lidem dala potřebné zázemí. Město nyní ověřuje zájem, o jaké stroje a zařízení by lidé stáli nejvíce, aby tomu projekt uzpůsobila.

Vyjádřit se můžete on-line v dotazníku – Google formuláři (ZDE). Rovněž jej můžete vyplnit a odevzdat v tištěné formě v Městském informačním centru v Karviné-Fryštátě či ve všech pobočkách Regionální knihovny Karviná. Dotazník můžete vyplnit do 29. 2. 2020.

Hobby dílna by mohla fungovat částečně po vzoru Fajne dílny v Ostravě, kde je možné pracovat například s textilem nebo keramikou, využívají ji zruční truhláři a mají zde i kovodílnu, 3D tisk nebo komunitní zahradu. Prostory a stroje je možné si pronajmout, nebo si třeba vyzkoušet některý z workshopů, na nichž zkušení lektoři ukazují, jak se stroji pracovat a rovnou si můžete něco vyrobit. Obdobné zaměření i služby by mohla mít i karvinská Hobby dílna – záleží jen na poptávce lidí, jak by takové zázemí využili a jaké služby by potřebovali.

Chceme dát prostor dobrým nápadům

„Od Hobby dílny si slibujeme nejen rozvoj řemeslné zručnosti třeba i u mladých a nadaných studentů a učňů. Chceme dát prostor šikovným rukám i dobrým nápadům, které by se tady mohly uchytit a zkušebně začít vyrábět. Lidé v sobě mají kreativitu a často i krapet podnikavosti, právě to bychom chtěli probudit. A nemusí jít jen o mladé, umím si představit, že dílnu by využili i starší šikovní lidé, kteří prostě jen nemají kde dělat pěkné věci a realizovat se,“ uvedl náměstek primátora Lukáš Raszyk (ČSSD).

Vyplnění dotazníku nezabere víc než pár minut. Pokud vám vznik Hobby dílny přijde jako dobrý nápad, můžete rovnou vybrat vámi preferované vybavení či zaměření – od truhlářské, šicí, keramické nebo kovodílny přes zaměření na 3D tisk až k zahradničení nebo kuchyni a pekárně. Dílna může zahrnovat více funkcí a nabídnout různorodé zázemí. Stejně jako služby, k nimž je možné se v dotazníku vyjádřit, ať už jde o odborný dozor, pronájem nářadí, možnost skladování nebo specializované kurzy či poradenství, s jehož pomocí by výrobky mohli prorazit do světa.

Pokud se zájem lidí o Hobby dílnu potvrdí, město posune projekt do další fáze a na základě poptávky po řemeslech uzpůsobí zařízení dílny.

Více o programu rozvoje města Karviná všemi deseti na samostatném webu (ZDE) a Facebooku (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…