Karviná přispěla na nový autobus MHD, který ocení i lidé s handicapem

09.02.2012 12:10

Na městských linkách v Karviné jezdí nový typ autobusu – Citelis. Jedná se o 12metrový bus s bezbariérovými prvky- nástupem předními dveřmi, po celém voze se pak vozíčkáři či jinak handicapovaní mohou pohybovat také pohodlněji a prostřední dveře umožňují pohodlný nástup a výstup cestujících na vozíčku za pomoci plošiny.

Karviná přispěla na nový autobus MHD, který ocení i lidé s handicapem
Foto: karvina.cz
Popisek: Karviná

Je vybaven i novým informačním systémem včetně audioinformací. Podle náměstka primátora Lukáše Raszyka tak ocení komfort nového busu i lidé se zrakovými problémy.  „Cestující vybavený příslušným komunikačním zařízením dostane přesnou informaci o tom, že právě ten jeho autobus přijíždí, zároveň je automaticky upozorněn řidič na nástup nevidomého,“  řekl náměstek Raszyk. 

Nový autobus pojme 100 cestujících, z toho 29 sedících, stál necelých 5 miliónů a přispělo na něj z dotace na veřejnou dopravu také město, jeho provoz je ekologičtější. Karviná letos dává do provozu MHD přes 28 mil.Kč a peníze jsou tu vyčleněny i na nákup nových autobusů. Letos by měl dopravce (ČSAD – Karviná nemá vlastní dopravní podnik) koupit další dva vozy – 40% nákladů by měla uhradit EU, část opět půjde z prostředků města vyčleněných na obnovu vozového parku MHD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: karvina.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

16:31 Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

S nervozitou a obavami vyhlíží pracovníci stavebních úřadů letošní 1. červenec. Právě tento den vsto…