Keramická popelnice opět putuje do Třince

31.05.2017 10:50

Třinečané už potřetí za sebou dokázali, že jsou nejlepší třídiči separovaných složek komunálního odpadu v kraji. Třinec díky svým ekologicky uvědomělým obyvatelům obhájil v soutěži O keramickou popelnici v kategorii měst nad 15 000 obyvatel prvenství a opět získal symbolickou „zlatou“ Keramickou popelnici. Zástupci těch nejlépe třídících měst a obcí se setkali ve čtvrtek 25. května 2017 v Hradci nad Moravicí, kde slavnostně převzali ceny.

Keramická popelnice opět putuje do Třince
Foto: archív autora
Popisek: Třinec

„Třinec obhájil už potřetí první místo, což znamená, že se město a občané v něm žijící chovají k životnímu prostředí odpovědně. Velkou roli hraje i osvěta, která začíná už u těch nejmenších, a také motivace třídit. Důležitá je i dostupnost a množství nádob na tříděný odpad, tašek na třídění pro domácnosti atp. Konkrétní umístění v této soutěži ale nakonec záleží na každém z nás,“ uvedla starostka Třince Věra Palkovská, která převzala ocenění společně s vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství třinecké radnice Silvií Cholewikovou.

V soutěži O keramickou popelnici jsou hodnoceny aktivity obcí a měst v oblasti nakládání s komunálním odpadem, a to především v tříděném sběru využitelných složek. Porovnání obcí se provádí především na základě údajů poskytovaných obcemi zapojenými do systému EKO-KOM v rámci jejich pravidelného vykazování. Soutěž konkrétně hodnotí množství vytříděného odpadu přepočtené na jednoho obyvatele města nebo obce.
V současné době mají občané v Třinci k dispozici 582 kusů barevných nádob na 199 stanovištích. „Velmi dobrých výsledků ve třídění dosahujeme také díky tomu, že máme zapojeny do systému města firmy, které kladou na ekologii, potažmo i na třídění odpadů velký důraz,“ dodala vedoucí odboru ŽPaZ Městského úřadu Třinec Silvie Cholewiková.

Do 13. ročníku soutěže, kterou každoročně pořádá Moravskoslezský kraj s Autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, a.s., bylo zapojeno všech 300 obcí a měst Moravskoslezského kraje. Za první místo byl Třinec odměněn také peněžitým darem ve výši 50.000 Kč. Darovaná částka bude účelově věnována na využití v oblasti ochrany životního prostředí, především na rozvoj tříděného sběru komunálního odpadu. Na druhé příčce v kategorii měst nad 15 tisíc obyvatel se umístil Bohumín a třetí místo patří Českému Těšínu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Za Žateckým pokladem

16:31 Žatec: Za Žateckým pokladem

Regionální muzeum nabízí zábavu i dobrodružství v nové aplikaci.