Kladno: Autor nejlepšího návrhu revitalizace sídliště poletí do Japonska

14.02.2019 10:57

Kladno popáté vyhlásilo architektonickou soutěž na počest rodáka Antonína Raymonda. Studenti budou řešit Okrsek 4 na sídlišti Kročehlavy.

Kladno: Autor nejlepšího návrhu revitalizace sídliště poletí do Japonska
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Autor nejlepšího návrhu revitalizace části největšího a nejlidnatějšího kladenského sídliště Kročehlavy poletí do Japonska. Jde o odměnu pro vítěze architektonické soutěže „Cena architekta Antonína Raymonda“. Už pátý ročník nedávno vyhlásilo město Kladno a architekt David Vávra ve spolupráci s Českým centrem Tokio a Raymond Architectural Design Office, Inc. Akce připomíná přínos významného kladenského rodáka světové architektuře.

Do soutěže, kterou podporuje také Česká komora architektů, se mohou přihlásit studenti architektury a krajinářské architektury. V rámci ní budou mít za úkol vypracovat urbanistické, architektonické nebo projektové studie na lokalitu či objekt přímo na území Kladna. Zapojit se mohou mladí architekti do třiceti let, kteří nestudují postgraduálně.

„Soutěž jsme založili v roce 2011 s cílem obohatit plány města o odvážné, neotřelé a inspirativní studentské nápady. Mladí lidé tak pomáhají vytvářet a zlepšovat prostředí na Kladně, a tím i život všech obyvatel. Je skvělé, že to funguje a že se každý rok do soutěže hlásí zhruba desítka architektů,“ říká primátor statutárního města Kladno Dan Jiránek a dodává: „Účastníci mohou během soutěžního klání představit své vize široké veřejnosti. Důležitá je samozřejmě také popularizace kladenského rodáka židovského původu a mezinárodně uznávaného architekta Antonína Raymonda.“ Letos budou mladí architekti řešit, jak zvelebit blok kročehlavského sídliště „Okrsek 4“ u bytového domu s bezbariérovými byty Meta mezi ulicemi Litevská, Hřebečská, Jerevanská a V Bažantnici. Soutěžní návrhy je třeba poslat do 11. září 2019, podrobné informace jsou k dispozici ZDE.

Na sídlišti v Kročehlavech žije v panelových domech cca 27 000 lidí. Tamní Okrsek 4, vzniklý v první polovině 80. let minulého století, charakterizují vyšší panelové domy, vysoká hustota obyvatel a málo vzrostlých stromů. Oblast se potýká mimo jiné s velkým nedostatkem parkovacích míst a značným deficitem v opravách komunikací i chodníků. To vše by měli vzít v potaz studenti při zpracování soutěžních prací, které by měly území zvelebit a vtisknout mu novou identitu. Nová atmosféra sídliště by měla kromě úprav cest a silnic znamenat oživení prostoru mezi domy a umožnit obyvatelům strávit zde příjemné chvíle.

Výsledky budou vyhlášeny letos v říjnu

„Oblast mimo jiné potřebuje doplnit mobiliář, obnovit zeleň, umístit hřiště pro děti do vnitrobloku sídliště či vyřešit chybějící kultivovaná místa pro odpady a na venčení psů,“ říká architektka statutárního města Kladno Anna Gamanová a dodává: „ Autoři rovněž mohou navrhnout a zdůvodnit detaily hřiště či například drobné kavárny nebo podobného objektu.“

Přihlášené práce bude ve druhé půlce září posuzovat odborná porota. Zasednou v ní mimo jiné architekti Aleš Steiner a Tomáš Prouza či vítězka minulého ročníku Dominika Kovandová. Chybět nebude ani spolupořadatel soutěže David Vávra. Výsledky budou vyhlášeny letos v říjnu. Vítěz soutěže získá dvoutýdenní pobyt v Japonsku, spojený s prohlídkou staveb architekta Raymonda a návštěvou ateliéru Raymond Architectural Design Office Inc. Kladenský primátor Dan Jiránek udělí ceny i za druhé a třetí místo, s kterými je spojená odměna 30 tisíc, resp. 15 tisíc korun.

Antonín Raymond je jeden z nejvýznamnějších českých architektů, kteří působili v zahraničí. Považuje se za zakladatele novodobé japonské architektury. Mezi jeho nejvýznamnější stavby patří Gunma Music Center v Tokiu, která je zapsaná na seznamu symbolizující novodobou japonskou architekturu 20. století. V roce 2010 udělilo zastupitelstvo města Antonínu Raymondovi in memoriam čestné občanství Kladna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …