Kladno: Finišují rozsáhlé práce v Norské, na nové třídy, kuchyň i zázemí se těší ve Švermově

14.08.2023 10:30 | Tisková zpráva

I během prázdnin bude v některých kladenských školách a školkách rušno. Kompletní obnovou procházejí tři pavilony v MŠ Pod Kuklíkem a končí dvouletá nákladná rekonstrukce pavilonové základní školy v Norské ulici v Kročehlavech. V ZŠ Jiráskova se připravuje rozšíření hygienického zázemí.

Kladno: Finišují rozsáhlé práce v Norské, na nové třídy, kuchyň i zázemí se těší ve Švermově
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Po celkové obnově čtvrtého pavilonu s kapacitou 25 dětí, letos Kladno pokračuje rozsáhlou rekonstrukcí I., II. a hospodářského pavilonu MŠ Pod Kuklíkem ve Švermově.  Staré pavilony již byly v neutěšeném technickém i hygienickém stavu, včetně toalet i zázemí pro zaměstnance. Praskaly podlahy i stropy, nefungovala vzduchotechnika v kuchyni.

„Energeticky i staticky nevyhovující montované dřevostavby budou strženy i s vybouráním základových desek a nahradí je kvalitní zateplené zděné objekty s novou střechou. Pavilony budou splňovat nároky na energetickou efektivitu. Děti budou mít příjemnější, světlejší prostředí a město zároveň ušetří provozní náklady na vytápění,“ informoval vedoucí Odboru školství kladenského magistrátu Petr Smetana. Zděná přízemí navíc v budoucnu umožní zvyšovat kapacitu školky kvalitními nástavbami.

Náklady na nové pavilony se odhadují na 60 milionů korun včetně DPH. Vzhledem k náročnosti stavby město děkuje rodičům za trpělivost, stavba částečně zasáhne do začátku školního roku. „Dvě třídy mateřské školy budou od září v prostorách Mateřské školy Pod Kuklíkem, jedna třída nejstarších dětí bude po dobu nezbytně nutnou v tělocvičně základní školy. Nejpozději od 27. září bude obnoven plný provoz tříd školky Pod Kuklíkem. Rekonstrukce hospodářského pavilonu bude trvat do konce října, to znamená, že do té doby se bude strava dovážet ze základní školy,“ doplnil informace pro rodiče Petr Novák, ředitel ZŠ a MŠ Jiráskova.

Od září se vrátí běžný provoz do Mateřské školy, Vrchlického 2338. V uplynulém školním roce zde přechodně našli zázemí právě děti ze školky Pod Kuklíkem, kde probíhala zmíněná rekonstrukce pavilónu. Od září však již bude školka ve Vrchlického provozována jako odloučené pracoviště Základní školy a Mateřské školy Kladno, Vodárenská 2115. „Kapacita školky je 72 míst, děti budou rozděleny do třech tříd, kde se o ně bude starat šest kvalifikovaných pedagogů. V současné době máme ještě několik volných míst, které nabízíme k obsazení. Děti budou vzdělávány podle školního vzdělávacího programu s názvem Poznávej svět s motýlkem, kde je kladen důraz na všeobecný rozvoj dítěte. MŠ přistupuje ke každému dítěti dle jeho individuálních potřeb a požadavků,“ uvedla ředitelka „Sedmičky“ Zuzana Holečková.

Z učiliště Montessori vzdělávání

Před šesti lety nechalo Kladno upravit první polovinu budovy, kterou dříve využívalo vrapické učiliště, aby znovu začala sloužit školákům z 8. a 9. třídy ZŠ Montessori Pařížská.  Loni pak město začalo s úpravami druhé poloviny objektu, resp. prostor bývalé školní kuchyně, jídelny a také dílen, a vybudovalo další nové učebny. Náklady činily přes 7 milionu korun. V letošním roce vybavilo zrekonstruované prostory novým nábytkem a spotřebiči za téměř 700 tisíc korun.

Rekonstrukce Norské pomalu končí

Třetí rok načaly práce v základní škole v Norské ulici č.p. 2633 v Kročehlavech. Během obsáhlé obnovy se za provozu školy postupně zateplují vnější pláště všech šesti pavilonů včetně jejich střech. Ve spojovacím „ředitelském“ pavilonu byly fasády z nevyhovujících Boletických panelů včetně původních dřevěných oken nahrazeny novými vyzdívkami se zateplením a také novými plastovými okny. „Cílem této velké investice je zlepšit podmínky pro práci žáků a snížit energetickou náročnost budov. Součástí proto bylo také zavedení regulace otopných soustav a energetického managementu, který zajistí efektivitu vytápění, a vybudování řízeného větrání učeben s využitím rekuperačních jednotek. Systém, jednoduše řečeno, odvede ven vydýchaný vzduch a čerstvý vzduch přivedený z venku ohřeje pomocí odpadního vzduchu na požadovanou teplotu. Tím se vyhneme tepelným ztrátám, ke kterým dochází při klasickém větrání učeben pouze otevíráním oken,“ uvedl Petr Smetana.

Rekonstrukce areálu byla prováděna po etapách. „Minulý rok bylo město nuceno odstoupit od smlouvy s původním zhotovitelem z důvodu soudem zahájeného insolvenčního řízení a vypsat nové výběrové řízení na dodavatele, který by práce dokončil. To vše prodloužilo stavbu o řadu měsíců. Nyní už řádně probíhají dokončovací práce, zcela hotovo by mělo být na konci září,“ vysvětlil situaci Petr Smetana s tím, že část z celkových investičních výdajů pokryje dotace z evropských fondů.

V projektové fázi se zatím nachází nadcházející investice v oblasti školství, a to plánovaná přístavba objektu ZŠ Jiráskova. Bude znamenat navýšení počtu toalet.

Zabezpečení vstupů do škol

Bezpečí školáků je jednou z priorit města Kladna, proto postupně rozšiřuje zabezpečení školských objektů proti možnostem útoku ozbrojeného útočníka ve školním prostředí, ale i dalším hrozbám např. bomby ve škole, problémového žáka, agresivního rodiče atd. Bezpečnostní audity a projektovou dokumentaci zabezpečení má město zpracovány již pro všechny školy a školky, z toho v 28 objektech je již zajištění funkční. Letos bude do konce září hotovo zabezpečení vstupu do areálu MŠ Pod Kuklíkem ve Švermově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Protidrogová prevence jinak. Do města přijel Revolution train

13:37 Hustopeče: Protidrogová prevence jinak. Do města přijel Revolution train

Od roku 2016 brázdí koleje v Česku, Slovensku a Německu 165 metrů dlouhý obrněný kolos, který ve čtv…