Kladno: Kladenské dvorky už za dva týdny ve znamení Klíče

30.05.2023 11:11 | Tisková zpráva

Tradiční festival umění, hudby a setkání pod širým nebem Kladenské dvorky už za měsíc ovládne svébytný Podprůhon. Pro širokou veřejnost se otevřou malebné dvorky desítek domů v bývalé hornické kolonii, které stejně jako samotné komunikace obsadí výtvarníci a další umělci. „Každý ročník má, díky jednomu ze zakladatelů, Viktorovi Stříbrnému, své vlastní téma. Pro letošní Dvorky jím je Klíč, který spojuje hned několik myšlenek, aktivit a projektů,” říká Petra Líbová z pořádajícího Spolku Podprůhon.

Kladno: Kladenské dvorky už za dva týdny ve znamení Klíče
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na hlavním náměstí Kladna

41. ročník Kladenských dvorků se uskuteční o víkendu 10. - 11. června. Aktuálně Spolek Podprůhon uzavírá přihlášky jednotlivých vystavovatelů z řad profesionálních i amatérských výtvarníků. „Kromě známých a tradičních jmen představíme i některé z laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého a aktivně vyhledáváme a oslovujeme nové zajímavé výtvarníky, abychom zpestřili výtvarné portfolio festivalu,“ doplňuje Petr Lukáš, který se již několik let stará především o výtvarnou část festivalu. Výtvarná, a další díla zaplní až čtyři desítky podprůhonských dvorků.

Ústředním tématem letošního ročníku je Klíč ve všech jeho podobách. Je připomenutím autora tematických ladění Dvorků, výtvarníka Viktora Stříbrného a jeho nedožitých 80. narozenin. Téma se odrazí rovněž ve výtvarných dílnách pro veřejnost, v tradičním nástěnném kalendáři Od Dvorků do Dvorků s fotografiemi frekventantů univerzity třetího věku nebo v projektu Klíčšou skříně či průchody klíčovými dírkami v Podprůhonu.

Hudební program 41. ročníku bude rozprostřený na třech podiích, a i letos je založený na široké žánrové škále a originalitě interpretů. „Snažíme se dát prostor muzikantům z Kladna a středočeského regionu. Pro letošní ročník máme vyjednánu účast mimo jiné skupin Wotazník, Stevens, Covers for Lovers, Pohřební kapela, Futurum, Dutý ale Frý, Barbora Zmeková, Blues Hoppers, Basketles original songs, Jablkoň, Klíč, Mário Bihári nebo Majerovy brzdové tabulky,“ říká Slávek Koníček, který je zodpovědný za hudební program.

Kladenské dvorky pořádá spolek Podprůhon. Jejich financování zajišťuje především díky klíčovému partnerovi firmě TG Czech a dalším sponzorům, dotaci od Středočeského kraje nebo prostřednictvím platformy Darujme.cz. „Po zkušenostech z minulých let se nám osvědčilo vícezdrojové financování, proto v něm pokračujeme i letos,“ popisuje předsedkyně Spolku Podprůhon Kateřina Jůzová. Spolek získává finanční prostředky rovněž z prodeje upomínkových a propagačních předmětů nebo z ražení vlastních dvorkových mincí.

Aktuální informace budou zveřejňovány na našich stánkách ZDE a na Facebooku ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …