Kladno: Město chce přilákat více turistů, hledá možnosti pro vznik IQ parku

29.07.2019 10:56

Kladno představilo ministryni pro místní rozvoj Kláře Dostálové plány rozvoje turismu. Centrum města by například mohl oživit projekt ve stylu IQ parku. Na kladenský zámek docestovaly první artefakty pro novou stálou expozici o autorovi slavného krtečka Zdeňku Milerovi, v plném proudu je příprava muzea unikátních rozdělovských věžových domů a pracuje se i na zlepšení podmínek pro cykloturismus nebo modernizaci aquaparku. Město během návštěvy požádalo členku Vlády ČR o podporu svých záměrů.

Kladno: Město chce přilákat více turistů, hledá možnosti pro vznik IQ parku
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Kladno začalo intenzivně pracovat na rozvoji turismu, který bude zahrnovat od budování nových atrakcí pro návštěvníky až po rozšíření tzv. pítek a další vybavenosti pro cestovatele. Hodlá tak během následujících let docílit změny celospolečensky zakořeněné představy, že je stále „černým“ průmyslovým městem, pro turisty nezajímavým a nepřívětivým. Už příští rok plánuje Kladno uvést do chodu první novinky, jako je muzeum architektonicky unikátních věžových domů. Své záměry představilo i ministryni pro místní rozvoj Kláře Dostálové během její návštěvy Kladna 25. července.

„Paní ministryně si prohlédla kromě prostor právě vznikajícího muzea kladenských věžáků také Kladenský zámek, který chceme zatraktivnit pro turisty. Proto tu právě vzniká replika pracovny benediktýnského opata. Benediktýni obývali kladenský zámek více než dvě stě let. V přízemí pak budujeme největší výstavu o výtvarníku Zdeňku Milerovi, kladenském rodákovi a autorovi slavné kreslené postavičky krtečka. Otevřít bychom ji chtěli ke stému výročí jeho narození, tedy do dvou let,“ říká zastupitelka pověřená pro cestovní ruch Petra Melčová. 

Kurátorkou expozice se stala výtvarnice Pavla Slancová Petrková, ke zpracování estetického pojetí výstavy město přizvalo výtvarnici Barboru Krejčířovou. „Návštěvníci se mohou například těšit na autentickou výtvarníkovu pracovnu s jeho vlastním pracovním stolem, malířskými potřebami a oblíbenými předměty, dále na originální ukázky filmových pozadí, perokreseb i akvarelů, unikátních pohybových rozkresů krtečka, ale i promítání filmu Mraky a mnoho dalšího. Autentické artefakty již přicestovaly z umělcova ateliéru a domova do Kladna,“ prozradila Petra Melčová.

IQ park s podporou státu a vědců

„Výjezdy do krajů jsou pro mě tím nejcennějším a zároveň nejpřínosnějším, co může ministr pro místní rozvoj dělat. Vidím tak, jak města pracují na svém rozvoji, ve kterých oblastech mají nejvíce problémů, co je nejvíce trápí a sbírám další a další podněty. Chtěla bych, aby města a obce měly skutečně jedno kontaktní ministerstvo, kde vyřídí všechny své záležitosti. Vždycky mě potěší, když je návštěva podnětná, což se mi v Kladně splnilo. S primátorem Danem Jiránkem jsme řešili celou řadu konkrétních projektů a jsem velmi ráda, že jsem mohla nabídnout dotační programy, které může město při svém rozvoji využít," komentovala návštěvu ministryně Klára Dostálová.

Vedení města ji během čtvrteční návštěvy požádalo o podporu svých plánů v oblasti cestovního ruchu. Především pak myšlenky vybudovat v dnes zchátralé budově bývalého kina Oko na kladenské pěší zóně zábavně-vzdělávací rodinné centrum.

„Představovali bychom si centrum na způsob IQ parku zaměřeného třeba na lidské tělo, techniku, fyziku, nebo přírodovědu a podobně. Dnes jsou podobná zařízení v Plzni a Liberci a myslíme si, že by ve středočeském Kladně, kousek od pražského okruhu, mohlo stát další. Rádi bychom oslovili pro spolupráci na koncepci takového centra ČVUT, které má v našem městě fakultu biomedicínského inženýrství a u nedalekého Buštěhradu výzkumný ústav. Líbilo by se nám ale, kdyby se zapojily i další fakulty a ústavy. Případné konkrétní zaměření centra bychom tedy hledali právě s vědci a výzkumníky této vysoké školy,“ prozradil představy města primátor Dan Jiránek a dodal: „Tyto úvahy ale nejprve musí předcházet komunikace se státem a krajem, zda by se našly na podobné plány možnosti financování, protože to samozřejmě město nemůže zvládnout z rozpočtu. Diskutovat budeme otázku, zda je možné staré, zchátralé městské budovy brát jako brownfieldy a na jejich smysluplné využití pak čerpat dotace.“ Hledat případné další možnosti využití a řešení „kina Oko“ má také ideová architektonická soutěž. Ta je již připravena a Kladno ji vyhlásí během podzimu.

Důležitá je také obnova hlavní kladenské pěší zóny, kde by zábavně-vzdělávací park mohl sídlit. Město nechá srovnat povrch třídy T. G. M., na kterém se v posledních letech podepsaly posuvy poddolovaného podloží. Na upravené londě pak přibude zeleň i místa pro odpočinek.

Novinky pro plavce i cyklisty

„Ještě během prázdnin budou moci návštěvníci letního koupaliště u městského stadionu Sletiště vyzkoušet po ukončení právě pobíhající rekonstrukce nový pětadvacetimetrový bazén, dva tobogány a třídráhovou skluzavku. Město modernizuje i přilehlý aquapark, respektive mění v pavilonu atrakcí zastaralé tobogány. Se zahájením provozu aquaparku po jeho modernizaci dozná změn návštěvní řád zařízení, provozní doba a ceník,“ informuje kladenský radní pro sport a cestovní ruch Jiří Chvojka.

Město Kladno hodlá více rozvíjet i cykloturismus. Nově tak má od letošního roku cyklokoordinátora. Připravuje se například vylepšené propojení na rekreační okruh kolem města, resp. navazující úsek od konce cyklostezky u fotbalového hřiště Rozdělov lesem k železniční zastávce Kladno Rozdělov, odkud již vede asfaltová propojka až na okružní cyklotrasu 0017. „Důležitý rekreační cíl představuje Naučné středisko ekologické výchovy „Čabárna“. Proto v jejím okolí vytipoval cyklokoordinátor řadu propojení, která by si zasloužila opravu nebo jen doznačení, zároveň plánuje po městě Kladně místa, kde by měly přibýt stojany na kola a případně cykloboxy nebo úschovny. Pro cykloturisty se také chystají hned dvě pumptrackové dráhy pro trénink jízdy v boulích a významným projektem, který představuje pro Kladno obrovskou příležitost a o kterém intenzivně jednáme s dalšími obcemi, je třicetikilometrová drážní stezka podél plánované modernizované trati z Kladna do Prahy,“ uvedla Anna Gamanová, kladenská zastupitelka a předsedkyně výboru pro rozvoj. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.