Kladno: Město chce zamezit vysychání travnatých ploch

24.05.2020 15:21

Vzhledem k tomu, že přetrvává extrémně suché období, musíme této situaci přizpůsobit péči o travnaté plochy ve městě. Stav trávníků v dubnu odpovídal spíše počátku léta. Situace se výrazně nezlepšila ani po několika krátkých deštích. Této situaci je přizpůsobena intenzita a způsob první seče.

Kladno: Město chce zamezit vysychání travnatých ploch
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

První sekání trávy proběhlo až v květnu, přičemž části trávníků nejvíce postižené suchem nebo s pestrou bylinnou skladbou jsou ponechány neposečeny.  Pásy podél komunikací a parkovišť se sekají pravidelně, ostatní trávníky podle aktuálního stavu. Další postup se bude přizpůsobovat aktuálním podmínkám. Pokud se vláhové poměry výrazně zlepší a trávníky začnou intenzivně růst, sekání se samozřejmě opět zintenzivní.

Údržba nemusí a ani nemá být všude stejně intenzivní, naopak je žádoucí některé plochy ponechávat s delší trávou, zase to zpomaluje odpar a odtok vody. Zároveň bylo založeno několik prvních lučních porostů, případně byly směsi bylin přisety do stávajících trávníku.

Květinové pásy se sekají jen dvakrát do roka. Veškerou péči o ně budou zajišťovat pracovníci údržby zeleně, od zálivky přes seče. „Doufáme, že si hezké životní prostředí nebudeme sami ničit. Samozřejmě uvítáme, pomohou-li nám občané nové plochy chránit před vandalstvím,“ uvedl primátor Jiránek.

Na první barevné květy si bude nutné pár týdnů ještě počkat. „V prvním roce vypadá většina ploch nesekaně až zanedbaně, protože trvalky kvetou až v druhém roce a systém sečí je specifický. Z těchto důvodů se do směsí přidává určitý podíl letniček, které pomohou překonat toto období a zdobí plochy již několik týdnů a měsíců po vysetí. V druhém roce už by ale porost měl být zapojený a měly by kvést vyseté trvalky,“ upozornil primátor.

„Letošní rok je pro nás v tomto zkušební, právě větší množství menších plošek osetých různými směsmi nám dá možnost posoudit, které z nich se v jakých podmínkách osvědčily. Máme vybrané dvě směsi s různým podílem trav, trvalek a letniček,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí kladenského magistrátu Radovan Víta a pokračoval: „Jetelotravní směs má složení padesát procent trávy, čtyřicet jeteloviny a deset procent bylin. Nektarodárnou směs tvoří letničky a trvalky, jako jsou například vikev, vičenec, pohanka, kmín, svazenka, štírovník či řebříček."

Sekat trávník nakrátko je možná na pohled hezčí, ale jen do doby, než trávník vyschne. Spolu s  vysycháním travnatých ploch pak stoupá teplota ve městě. Čerstvě posekaný trávník sice vypadá hezky, ale podle mnohých odborníků má takový způsob sekání na klima ve městě spíše negativní vliv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…