Kladno: Obce se spojují s městem v řešení naléhavých otázek budoucnosti

08.01.2021 14:51

Důležité závazky, spojené s životním prostředím, chtějí Kladno a okolní obce řešit společně. Finišuje zakládací proces Dobrovolného svazku obcí Kladensko (DSOK), jehož prvním úkolem je dostát požadavku evropské legislativy na zásadní snížení množství komunálního odpadu ukládaného na skládkách.

Kladno: Obce se spojují s městem v řešení naléhavých otázek budoucnosti
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Zájem o vstup do svazku projevilo 17 obcí spadajících do správního obvodu obce s rozšířenou působností Kladno a jedna mimo tento obvod. Důvodem zájmu je pracovat na rozvoji regionu společně s městem Kladnem. Město iniciativě obcí vyhovělo a vstup do svazku a závazek stát se jeho lídrem schválili kladenští zastupitelé na prosincovém zasedání. Obce a města v širším správním celku ORP musí v nejbližších letech nalézt systémová efektivní řešení především odpadového hospodářství v souvislosti s novým zákonem o odpadech. Ten začal platit od 1. ledna letošního roku a zohledňuje závazné požadavky Evropské unie v této oblasti.

„Zákon například stanoví, že obce musí zajistit, aby do roku 2030 klesl podíl skládkovaného odpadu, zvláště směsného, až zhruba o třetinu. Je to samozřejmě rozumný krok, který má zajistit, abychom nebyli zavaleni odpadky. Je jich čím dál více a jejich likvidace představuje závažný problém, který pouze třídění nevyřeší. Pro část tříděného odpadu se totiž obtížně hledají zpracovatelé. Důležité je především snížit produkci odpadů, a to může ovlivnit každý z nás. Proto musí státy Evropské unie uplatnit i jiná řešení,“ sdělila náměstkyně primátora města Kladna Petra Melčová a dodala: „Toto břemeno však spadne na jednotlivé obce, ale mnohé z nich by samotné nebyly schopné náročný úkol splnit. Společně ve svazku mají i menší obce větší šance závazku dostát a Kladno, jako největší středočeské město se rozhodlo pomoci.“

Anketa

Může Donald Trump za útok demonstrantů na Kongres USA?

25%
75%
hlasovalo: 12936 lidí

Kromě problematiky odpadového hospodářství se členské obce budou společně zabývat také budoucím zásobováním území Kladenska pitnou vodou v souvislosti s nedostatečnou infrastrukturou a odvádění a čištění odpadních vod. Kladensko například již několik let potřebuje nakupovat vodu ze zdroje Želivka, protože s ohledem na rozvoj regionu už stávající zdroje – vodní nádrž Klíčava a vrty v oblasti Mělnické Vrutice – nepostačují. Infrastruktura přivádějící vodu ze Želivky je však zastaralá a její obnova si vyžádá vysoké investice.

Třetí nejvíce diskutovanou oblastí spolupráce jsou nutná koncepční dopravní opatření regionu, resp. příprava zásadních dopravních staveb, jako je obchvat Velkého Přítočna, a zajištění dopravní obslužnosti. Dalšími tématy DSOK budou ochrana životního prostředí a ovzduší či společné nákupy energií a služeb, včetně zajištění služeb telekomunikačních, čímž by obce ušetřily veřejné finance, které pak mohou použít pro svůj další rozvoj.

Sídlem svazku bude Statutární město Kladno a jeho činnost bude hrazena ze vstupních a členských příspěvků jednotlivých obcí. Po završení zakládacího procesu prodiskutuje město Kladno se zástupci členských obcí návrh prvních úkolů, včetně způsobu jejich financování. „Společný postup obcí s Kladnem ve svazku dá všem ve zmiňovaných oblastech rozvoje regionu lepší vyjednávací pozici, ať už se státem, investory či dalšími subjekty. Priority jednotlivých obcí se díky svazku budou prosazovat účinněji a jejich naplnění bude rychlejší,“ konstatovala Petra Melčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…