Kladno: Obce se spojují s městem v řešení naléhavých otázek budoucnosti

08.01.2021 14:51

Důležité závazky, spojené s životním prostředím, chtějí Kladno a okolní obce řešit společně. Finišuje zakládací proces Dobrovolného svazku obcí Kladensko (DSOK), jehož prvním úkolem je dostát požadavku evropské legislativy na zásadní snížení množství komunálního odpadu ukládaného na skládkách.

Kladno: Obce se spojují s městem v řešení naléhavých otázek budoucnosti
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Zájem o vstup do svazku projevilo 17 obcí spadajících do správního obvodu obce s rozšířenou působností Kladno a jedna mimo tento obvod. Důvodem zájmu je pracovat na rozvoji regionu společně s městem Kladnem. Město iniciativě obcí vyhovělo a vstup do svazku a závazek stát se jeho lídrem schválili kladenští zastupitelé na prosincovém zasedání. Obce a města v širším správním celku ORP musí v nejbližších letech nalézt systémová efektivní řešení především odpadového hospodářství v souvislosti s novým zákonem o odpadech. Ten začal platit od 1. ledna letošního roku a zohledňuje závazné požadavky Evropské unie v této oblasti.

„Zákon například stanoví, že obce musí zajistit, aby do roku 2030 klesl podíl skládkovaného odpadu, zvláště směsného, až zhruba o třetinu. Je to samozřejmě rozumný krok, který má zajistit, abychom nebyli zavaleni odpadky. Je jich čím dál více a jejich likvidace představuje závažný problém, který pouze třídění nevyřeší. Pro část tříděného odpadu se totiž obtížně hledají zpracovatelé. Důležité je především snížit produkci odpadů, a to může ovlivnit každý z nás. Proto musí státy Evropské unie uplatnit i jiná řešení,“ sdělila náměstkyně primátora města Kladna Petra Melčová a dodala: „Toto břemeno však spadne na jednotlivé obce, ale mnohé z nich by samotné nebyly schopné náročný úkol splnit. Společně ve svazku mají i menší obce větší šance závazku dostát a Kladno, jako největší středočeské město se rozhodlo pomoci.“

Anketa

Může Donald Trump za útok demonstrantů na Kongres USA?

25%
75%
hlasovalo: 12937 lidí

Kromě problematiky odpadového hospodářství se členské obce budou společně zabývat také budoucím zásobováním území Kladenska pitnou vodou v souvislosti s nedostatečnou infrastrukturou a odvádění a čištění odpadních vod. Kladensko například již několik let potřebuje nakupovat vodu ze zdroje Želivka, protože s ohledem na rozvoj regionu už stávající zdroje – vodní nádrž Klíčava a vrty v oblasti Mělnické Vrutice – nepostačují. Infrastruktura přivádějící vodu ze Želivky je však zastaralá a její obnova si vyžádá vysoké investice.

Třetí nejvíce diskutovanou oblastí spolupráce jsou nutná koncepční dopravní opatření regionu, resp. příprava zásadních dopravních staveb, jako je obchvat Velkého Přítočna, a zajištění dopravní obslužnosti. Dalšími tématy DSOK budou ochrana životního prostředí a ovzduší či společné nákupy energií a služeb, včetně zajištění služeb telekomunikačních, čímž by obce ušetřily veřejné finance, které pak mohou použít pro svůj další rozvoj.

Sídlem svazku bude Statutární město Kladno a jeho činnost bude hrazena ze vstupních a členských příspěvků jednotlivých obcí. Po završení zakládacího procesu prodiskutuje město Kladno se zástupci členských obcí návrh prvních úkolů, včetně způsobu jejich financování. „Společný postup obcí s Kladnem ve svazku dá všem ve zmiňovaných oblastech rozvoje regionu lepší vyjednávací pozici, ať už se státem, investory či dalšími subjekty. Priority jednotlivých obcí se díky svazku budou prosazovat účinněji a jejich naplnění bude rychlejší,“ konstatovala Petra Melčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…