Kladno: Odpad bude letos zdarma, ostatní poplatky se nemění

22.01.2023 8:38 | Tisková zpráva

Město letos s ohledem na tíživou ekonomickou situaci vyvolanou válkou na Ukrajině nebude vybírat poplatek za komunální odpad.

Kladno: Odpad bude letos zdarma, ostatní poplatky se nemění
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Ostatní místní poplatky za psa, veřejné prostranství atd., jsou dle obecně závazné vyhlášky č. 3/2022 platné ve stávající výši. Neměnné zůstávají i daň z nemovitosti a platby za hrobová místa, které se upravovaly loni po jedenácti letech.

Za odpad
Za zpracování komunálního odpadu lidé v roce 2023 nezaplatí městu ani korun „Odpuštěním poplatků chceme ulehčit Kladeňákům v době energetické a ekonomické krize. Jde o reálnou pomoc, která není administrativně náročná,“ vysvětlil kladenský primátor Milan Volf. Poplatek dosud činil 780 korun za osobu starší tří a mladší sedmdesáti let či za nemovitost. Povinnost úhrady poplatku za předchozí platební období (tj. do konce roku 2022) nadále trvá.

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28754 lidí

Za psy
Splatnost poplatku za psy, jehož výše se pro příští rok rovněž nemění, je stanovena k 15. březnu 2022. V bytovém domě zaplatí majitel za jednoho psa 800 korun za rok, v rodinném domě 120 korun. Poplatníci od 65 let mají v bytovém domě úlevu na poplatku, tj. výše poplatku činí 160 Kč za jednoho psa.

Za hrobová místa
Po jedenácti letech (u některých sazeb dokonce po šestnácti) se v Kladně od 1. ledna 2022 mírně narovnalo mnohaprocentní podhodnocení cen za hrobová místa a služby spojené s péčí o ně. I v roce 2023 platí jednotný nájem za 1 m2 hrobového místa 15 Kč za rok na hlavním hřbitově a 13 Kč ročně na ostatních. Ceny za služby se stále pohybují od 120 do 300 Kč ročně na hlavním hřbitově a od 100 do 250 Kč ročně na ostatních hřbitovech. Cena za urnovou schránku činí 400 Kč ročně na hlavním hřbitově a 300 Kč na ostatních hřbitovech.

Další poplatky
Stejné zůstávají i sazby poplatků za užívání veřejného prostranství, za povolení vjezdu s motorovým vozidlem. Město nemění násobící koeficienty základu daně z nemovitostí v určených zónách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šumný Šumperk – Slavnosti města Šumperka 2024 aneb Společně do Malé Vídně

22:05 Šumný Šumperk – Slavnosti města Šumperka 2024 aneb Společně do Malé Vídně

Tradiční Slavnosti města Šumperka budou mít v letošním roce nové pojetí! Během čtyř dnů ožije slavno…