Kladno: Odpad bude letos zdarma, ostatní poplatky se nemění

22.01.2023 8:38 | Tisková zpráva

Město letos s ohledem na tíživou ekonomickou situaci vyvolanou válkou na Ukrajině nebude vybírat poplatek za komunální odpad.

Kladno: Odpad bude letos zdarma, ostatní poplatky se nemění
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Ostatní místní poplatky za psa, veřejné prostranství atd., jsou dle obecně závazné vyhlášky č. 3/2022 platné ve stávající výši. Neměnné zůstávají i daň z nemovitosti a platby za hrobová místa, které se upravovaly loni po jedenácti letech.

Za odpad
Za zpracování komunálního odpadu lidé v roce 2023 nezaplatí městu ani korun „Odpuštěním poplatků chceme ulehčit Kladeňákům v době energetické a ekonomické krize. Jde o reálnou pomoc, která není administrativně náročná,“ vysvětlil kladenský primátor Milan Volf. Poplatek dosud činil 780 korun za osobu starší tří a mladší sedmdesáti let či za nemovitost. Povinnost úhrady poplatku za předchozí platební období (tj. do konce roku 2022) nadále trvá.

Za psy
Splatnost poplatku za psy, jehož výše se pro příští rok rovněž nemění, je stanovena k 15. březnu 2022. V bytovém domě zaplatí majitel za jednoho psa 800 korun za rok, v rodinném domě 120 korun. Poplatníci od 65 let mají v bytovém domě úlevu na poplatku, tj. výše poplatku činí 160 Kč za jednoho psa.

Za hrobová místa
Po jedenácti letech (u některých sazeb dokonce po šestnácti) se v Kladně od 1. ledna 2022 mírně narovnalo mnohaprocentní podhodnocení cen za hrobová místa a služby spojené s péčí o ně. I v roce 2023 platí jednotný nájem za 1 m2 hrobového místa 15 Kč za rok na hlavním hřbitově a 13 Kč ročně na ostatních. Ceny za služby se stále pohybují od 120 do 300 Kč ročně na hlavním hřbitově a od 100 do 250 Kč ročně na ostatních hřbitovech. Cena za urnovou schránku činí 400 Kč ročně na hlavním hřbitově a 300 Kč na ostatních hřbitovech.

Další poplatky
Stejné zůstávají i sazby poplatků za užívání veřejného prostranství, za povolení vjezdu s motorovým vozidlem. Město nemění násobící koeficienty základu daně z nemovitostí v určených zónách.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Festival Inovujeme Plzeň představil moderní technologie v medicíně a lékařství

19:27 Plzeň: Festival Inovujeme Plzeň představil moderní technologie v medicíně a lékařství

Roboti a drony všech druhů a velikostí, umělá inteligence, elektromobilita, virtuální realita i ta s…