Kladno: Profesionální trenéři budou děti motivovat ke všestrannému sportování

27.05.2021 18:00

Konec jednotvárným hodinám tělocviku se strojenými rozcvičkami a čekáním ve frontě na přeskok kozy nebo šplh na tyči. Kladno se zapojí do projektu s názvem Trenéři ve škole, který si dal za cíl zlepšit pohybovou gramotnost českých dětí a inspirovat je k tomu se skutečně hýbat.

Kladno: Profesionální trenéři budou děti motivovat ke všestrannému sportování
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Město jako zřizovatel základních škol iniciativu podpoří. „Je čím dál těžší konkurovat moderním technologiím, které děti připoutávají na židle. V Kladně se sport snažíme maximálně podporovat příspěvky aktivním klubům i investicemi do rozvoje sportovišť. Projekt Trenéři ve škole je dalším stupínkem, jak děti nadchnout pro sport, dát jim možnost vyzkoušet co nejvíce odvětví, aby sami mohly zjistit, co je opravdu baví, a především být v pohybu všestranní,“ vysvětluje kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno).

Pokud to koronavirová situace dovolí, vyrazí oficiální trenéři za dětmi už od září letošního roku, a to na 1. stupeň škol. Právě v tomto věku se utváří emocionální vazby k pohybu jako nedílné součásti života. Na prvním stupni učí tělocviku své žáky většinou jejich třídní učitelé, kteří často nemají ani příslušnou aprobaci pro výuku tělocviku. Trenéři mají pedagogům ulehčit jejich práci, předejít vyhoření a třeba je i naučit, jak hodiny organizovat, aby děti, ale i sebe více inspirovali.

Trenéři chodí vždy do jedné ze dvou hodin tělocviku týdně, přičemž zapojeni zůstávají v tandemu s trenéry i učitelé. To umožní dělit děti do více skupin a využít tak efektivněji časový prostor určený k pohybu a sportování. Jedním ze základních principů programu je zákaz náborů. „Netlačíme děti do konkrétního sportu, ale chceme, aby si později samy vybraly. V hodinách tělesné výchovy je naším cílem rozpohybovat všechny děti, nejen ty nadané,“ vzkazují trenéři.

Kladno začne nyní oslovovat samotné školy a také místní trenéry. Až po jednáních bude jasné, které sporty si kladenští školáci s trenéry vyzkouší. Jednotlivé sporty se budou na školách střídat po měsíčních blocích.

Průkopníkem propojení trenérů se školami byla městská část Praha 6, přidaly se školy v Příbrami a v jiných pražských městských částech. Kladno odstartuje svoji spolupráci s trenéry od nového školního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…