Kladno: Rozpočet města pro rok 2022 je nejvyšší v historii

24.03.2022 11:07 | Tisková zpráva

Radnice bude v roce 2022 hospodařit s předpokládanými příjmy a výdaji ve výši téměř 2,7 miliardy korun. Na investice do rozvoje města směřuje rekordních bezmála 850 milionů korun.

Kladno: Rozpočet města pro rok 2022 je nejvyšší v historii
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

„Letošní rozpočet je opravdu prozatím tím historicky nejvyšším. Díky práci náměstka Přemysla Mužíka, kterého již dlouhodobě považuji za nejlepšího možného člověka pro správu agendy financí, jsme vždy měli rozpočet, který vycházel s velkou přesností, byť se vždy samozřejmě jedná o předpoklad. Pokusíme se ho co nejvíce naplňovat a hospodařit s ním tak, aby se naše práce odrazila především zvýšenou kvalitou života ve městě,” uvedl primátor Statutárního města Kladna Milan Volf (Volba pro Kladno).

Město Kladno investuje do celkového zlepšení dopravní situace a plánuje proto i výstavbu kruhových objezdů u Kauflandu a ulic Vodárenská, Americká a Milady Horákové. Na stavbu či modernizaci chodníků, parkovišť, silnic ale například i cyklostezek a nových parkovacích automatů plánuje Kladno vynaložit celkem přes 200 milionů.

Zahájena bude první etapa revitalizace třídy TGM, která počítá s úpravami její horní části u Sokolovny – přesněji od Tyršovy ulice až po budovu takzvaného gastronomu. V budoucnu na tento úsek navážou související úpravy náměstí Svobody. Už nyní probíhají práce na rekonstrukci padesátimetrového plaveckého bazénu na letním koupališti Sletiště, jeho stávající kachličkový obklad nahradí nerezová vana a okolí bazénu projde celkovou rekultivací. Koupaliště bude hotové a znovu otevřené v červenci. Revitalizace se dočká také prostor a přilehlé komunikace před samotným areálem Sletiště. Rozpočet počítá zhruba 85 miliony také s rekonstrukcemi budov škol a školek. Mezi nejvýraznější investice patří dokončení rekonstrukce zimního stadionu.

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26655 lidí

„Tyto investice vylepší infrastrukturu města a budou sloužit Kladeňákům na desítky a desítky let dopředu. Od některých opozičních zastupitelů opakovaně znějí nepravdy o nezodpovědném zadlužovaní města, což je holý nesmysl. A navíc od zástupců strany, která má politické vedení ve Středočeském kraji, kde se z úvěru dělají veškeré investice. My úvěrem financujeme ani ne polovinu z nich. Náš rozpočet je naprosto zdravý,“ konstatoval náměstek primátora Přemysl Mužík (Volba pro Kladno).

Navýšení prostředků o téměř 50 milionů korun pro městskou policii potvrzuje, že bezpečnost občanů považuje radnice za jednu ze svých priorit. Strážníci se pod novým vedením stávají pilířem města v boji proti růstu kriminality a pomáhají zajišťovat klidný život v ulicích. Nyní mají lepší podmínky a motivaci pro kvalitní práci, mohli navýšit své počty, rozšířit vozový park i modernizovat vybavení. Město také formou dotací podporuje řadu organizací ve sportovní, kulturní i sociální oblasti.

„Rozpočet není jen o nynějších investicích, ale o celkovém rozvoji města do budoucna,“ zdůraznil Milan Volf a potvrdil, že je město Kladno připraveno zúčastnit se dražby bývalého hotelu LaPark, kde by mohl vzniknout například dům sociálních služeb, či jednat o odkoupení pozemků u Čabárny od rodiny Lážňovských. Ty by tak navázaly na areál Záchranné stanice AVES a Naučného střediska ekologické výchovy Kladno založeného městem.

Na podporu humanitárních projektů v souvislosti s válkou na Ukrajině byly zatím uvolněny dva miliony korun z desetimilionové rozpočtové rezervy. Vedení města je připraveno rychle reagovat na vývoj situace a alokovat další prostředky na humanitární projekty.

Rozpočet pro rok 2022 (ZDE) schválili zastupitelé ve středu 16. března.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…