Kladno: Sdílená kola budou na jaře v ulicích města

08.12.2019 17:04

Od jara budou obyvatelům Kladna opět k dispozici v ulicích města sdílená kola, a to v nejmodernějších modelech. Z výběrového řízení vzešel nový dodavatel, firma Nextbike z Olomouce. Ta působí již v 27 zemích světa. Do kladenských ulic dodá stovku kol a zajistí provoz na další dva roky. Nový systém je mnohonásobně levnější než elektrokola.

Kladno: Sdílená kola budou na jaře v ulicích města
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Firma Nextbike provozuje systém sdílení kol v Česku například v Prostějově, Ostravě či Havířově a od příštího roku také v Opavě, Praze a Brně. „Pro nás je klíčové, jak říkám od začátku, aby obyvatelé Kladna o sdílená kola nepřišli. Zároveň je však důležité, aby za službu město zaplatilo rozumnou, nikoliv přemrštěnou částku a po formální stránce bylo vše v pořádku,“ říká primátor statutárního města Kladno Dan Jiránek a dodal: „Prvních patnáct minut jízdy bude pro občany bezplatných, dalších 30 minut za 15 korun a měsíční předplatné za 200 korun.“ Detailní provozní pravidla budou zveřejněna před zahájením sezóny.

Kladno letos vyhlásilo veřejnou zakázku s výrazným předstihem před následující sezónou, jako jedno z prvních měst v ČR. „V ulicích budou na jaře k dispozici kvalitní lehká kola, která obyvatelům přinesou komfortní variantu cestování po městě. Dodavatelská firma zajistí jejich provoz, včetně servisu a parkování na určených místech. Pro město se změní způsob financování, bude platit provozovateli 19 korun za prvních 15 minut výpůjčky. Tento způsob bude přibližně sedmkrát levnější, než provoz elektrokol,“ řekl Tomáš Kutil, statutární náměstek primátora.

Smlouva s novým dodavatelem zahrnuje dodání sta nejnovějších modelů kol s třírychlostní přehazovačkou, dále jednoduchý systém jejich půjčování přes mobilní aplikaci, včetně monitoringu a pravidelného svozu kol z míst, na která nepatří. Kola budou také vybavena funkcí SMARTlock, která umožňuje odemknutí a zamčení do 5 vteřin na jakémkoliv z vyhrazených míst.

Financování zakázky bude zohledňovat reálné využití kol ve městě. Firma tak bude fakturovat podle toho, jak se budou kola skutečně využívat. „Tento přístup firmu motivuje k lepšímu nastavení služby a efektivnímu rozmístění parkovacích míst pro kola po celém Kladně. Součástí služeb je i zákaznická linka a zákaznická podpora v českém i anglickém jazyce. Servisní tým zajistí každodenní péči o technický stav kol a optimální rozestavění kol po městě,“ informoval Tomáš Kutil.

V letošním roce už je ukončen provoz růžových sdílených kol v Kladně.

Nextbike byl založen v roce 2004 v Lipsku a provozuje systém pro sdílení kol ve více než 200 městech po celém světě. Velká část kol je vyráběna v České republice v Hořicích v Podkrkonoší. Česká republika se stává 27. zemí, kde Nextbike působí. Důraz na kvalitní zákaznické služby je podpořen vícejazyčnou zákaznickou linkou a servisními týmy, které udržují a redistribuují kola po celém městě, tak aby byl systém stále v optimálním stavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…