Kladno: Vánoční strom vyrostl v Dubí

20.11.2020 8:38

Ztepilý stříbrný smrk, který během letošního adventního období ozdobí náměstí Starosty Pavla, věnovali městu Kladnu manželé Součkovi z Kladna-Dubí. Na jejich zahradě rostl čtyřicet let.

Kladno: Vánoční strom vyrostl v Dubí
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Svojí velikostí i umístěním na rozhraní tří zahrad se stal nebezpečným. Součkovi proto rádi přijali nabídku, aby právě jejich strom byl symbolem letošních Kladenských Vánoc 2020. . I v letošním roce ho ozdobí přáníčka dětí z dětských domovů v Kladně a okolí, která si budou moci zájemci sami strhnout v sobotu 28. listopadu. Jedním z cílů prosincových procházek se může stát i Zahrada Kladenského zámku, kde na návštěvníky bude čekat Pohádkový svět za skříní.

I v letošním roce ho ozdobí přáníčka dětí z dětských domovů v Kladně a okolí, která si budou moci zájemci sami strhnout v sobotu 28. listopadu. Jedním z cílů prosincových procházek se může stát i Zahrada Kladenského zámku, kde na návštěvníky bude čekat Pohádkový svět za skříní. „Rád bych majitelům stromu osobně poděkoval. Letošní Vánoce, tak jako bohužel skoro celý rok, budou jiné. Kvůli opatřením nebudeme mít moc prostoru, jak adventní čas společně oslavit. O to více jsme si dali záležet na výběru vánočního stromu, který bude symbolem našich Kladenských Vánoc, ať už budou platit jakákoliv omezení. Majestátný stříbrný smrk manželů Součkových je skutečně krásným a důstojným symbolem,“ poděkoval za vánoční dar kladenský primátor Milan Volf.

Po více než čtyřicet let dělal stříbrný smrk manželům Součkovým radost, loučení proto nebylo jednoduché. „To víte, že je nám pokácení stromu líto. Rostl na rozhraní třech zahrad, pro svou mohutnost byl ale už nebezpečný. Za větru by mohl spadnout sousedům na dům. Příští rok bychom smrk tak stejně museli pokácet. Takto dá alespoň ještě v adventní čas radost všem Kladeňákům,“ říká třiasedmdesátiletá Yvetta Součková.

Anketa

Kdo byl lepší ministr zdravotnictví?

hlasovalo: 12133 lidí

Po stříbrném smrčku jako okrase na zahradě vždy se svým manželem Josefem toužila. Malý stromek jim daroval Josefův švagr Václav v 70. letech. Yvetta tehdy pracovala v Dubí v obchodě s oděvy, Josef jako řidič nákladního auta. Smrk poskytl na zahradě rodinného domku příjemný stín a hrávaly si pod ním dcery Součkových, Iveta a Radka, které jsou dnes již dospělé a mají vlastní děti. „Strom je první, co ráno z okna vidíme. Často na něm hnízdily hrdličky. Určitě se na něj půjdeme podívat, až bude v Kladně před radnicí svítit. Ráda bych si také z něj nechala kus dřeva na památku,“ podotkla Yvetta Součková.

Vyzvednutí smrku ze zahrady provedla odborná firma za pomoci jeřábu v pondělí 16. listopadu. Ten samý den nadměrný náklad v doprovodu strážníků směřoval ulicemi Kladna z Dubí k náměstí Starosty Pavla. Než bude připraven na slavnostní rozsvícení, čeká ho ještě zdobení. „Vánoční strom splněných přání (ZDE) rozsvítíme 28. listopadu v 18 hodin. I přes pandemická opatření bude Pohádkový vánoční strom splněných přání ozdoben přáníčky dětí a zájemci si je mohou přijít sami strhnout a splnit dětem z dětských domovů v Kladně a okolí jejich vánoční přání. Alespoň o tuto tradici nechceme Kladeňáky ochudit ani letos,“ uvedl primátor Volf.

Zájemci si budou moci za asistence pracovníků magistrátu strhávat přáníčka v sobotu 28. listopadu od 18 hodin do minimálně 20 hodin (podle aktuálních opatření a případného času omezení vycházení). „Abychom mohli alespoň tuto tradici ponechat, prosíme všechny zájemce o přáníčka, aby dodržovali veškerá vládní opatření. Sobotní rozsvícení stromu budete mít možnost sledovat i na facebookovém profilu města,“ sdělil k omezením kladenský primátor.

Společně s vánočním stromem splněných přání otevře své brány i Pohádková kouzelná zahrada u Kladenského zámku, kde bude na děti čekat cesta za dobrodružstvím. Pokud se děti vydají do kouzelného světa za skříní, můžou získat i malou odměnu. Stačí, když si na procházku nezapomenou tužku a u vchodu do zahrady si vezmou knížku s úkoly. Když se jim povede všechny splnit, bude na ně čekat odměna v den úředních hodin v Městském informačním centru. Zahrada Kladenského zámku je v adventní čas otevřena každý den od 8 do 21 hodin.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…