Kladno: Vedení města chce udržet ceny tepla a uvažuje o novém vlastním zdroji

17.11.2022 15:59 | Tisková zpráva

Rada města Kladna zadala městské společnosti TEPO, aby prověřila možnosti vybudování energetického zdroje, spojeného zejména s likvidací a energetickým využitím komunálního odpadu.

Kladno: Vedení města chce udržet ceny tepla a uvažuje o novém vlastním zdroji
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Nový zdroj by mohl sloužit jako alternativa k produkci tepla, kterou nyní Kladnu výhradně zajišťuje společnost Teplárna Kladno energetické skupiny Sev.en Energy.

„Díky přístupu a komunikaci s představiteli Sev.en Energy není možné postupovat jinak, než se dívat po vlastním novém zdroji tepla. Město Kladno a jeho občané by neměli být závislí jen na jednom a cenové politice někoho, pro koho jde pouze o výhodný byznys. Teplárna Kladno má představu, že bychom měli velmi podstatně navýšit ceny. Máme s ní ale legitimně uzavřenou dlouhodobou smlouvu, podle níž je meziroční růst cen možný pouze v drobných procentech. Tuto smlouvu sice nyní Teplárna napadla u soudu, my se jí ovšem hodláme držet a ceny tepla udržet. Letos se ceny zvedat nebudou a v příštím roce minimálně,“ uvedl kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno).

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí

Vedení města si nyní nechává prověřit nové možnosti využití alternativních zdrojů energie také s ohledem na bezprecedentně prudký nárůst cen na trzích energií a paliv a současně s ohledem na intenzivní tlak na snížení závislosti na standardních zdrojích energie, který je s tím spojen.

Na území Statutárního města Kladna přitom dochází ke koncentraci značného objemu komunálního odpadu, s jehož likvidací jsou spojeny stále rostoucí náklady, avšak jeho energetické využití je nulové. S ohledem na to se jeví jako praktické prověřit možnost výstavby energetického zdroje, který by zajistil jak likvidaci komunálního odpadu, tak zároveň jeho energetické využití a dodávkám tepla.

Společnost TEPO, s.r.o., jejímž je Statutární město Kladno jediným společníkem, je provozovatelem centrálního zásobování teplem (CZT) na území města Kladna. Dlouhodobě se zabývá možnostmi zapojení alternativních zdrojů energií do systému CZT (např. využití fotovoltaických panelů pro ohřev užitkové teplé vody pro přímou spotřebu v letním období apod.), včetně spolupráce s vysokoškolskými institucemi na bázi aplikovaného výzkumu. Hlavním cílem managementu společnosti TEPO, s.r.o. je zajistit svým odběratelům tepelnou pohodu, uspokojit jejich požadavky a dlouhodobě udržet přijatelnou cenu tepelné energie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…