Kladno: Zajistit přístřeší lidem z poškozených staveb je lidské a zákonné

21.04.2019 18:09

Vedení města děkuje všem, kteří pomohli a pomáhají s řešením situace lidí z vyhořelé ubytovny v Rozdělově. Důrazně přitom odmítá vyjádření, že se tito obyvatelé Kladna měli nechat na ulici. Nebylo by to lidské, ani zákonné.

Kladno: Zajistit přístřeší lidem z poškozených staveb je lidské a zákonné
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Podle stavebního zákona je povinností města zajistit obnovu území postiženého závažnou havárií a stanovit podmínky pro odstranění dopadů takové havárie. Týká se to i závadných staveb z důvodů hygienických, bezpečnostních, požárních, provozních, statických a ochrany životního prostředí. Při vyklizení bytu nebo místnosti sloužící k bydlení má obec povinnost pro vyklizované osoby zajistit alespoň přístřeší. To se také stalo tento čtvrtek poté, co hasiči a statik z bezpečnostních důvodů ubytovnu v Rozdělově poškozenou požárem uzavřeli. Lidem operativně zajistilo ubytování město, a to v tělocvičně v ZŠ Moskevská a pro dva lidi na vozíku v Domově pro seniory. V současné době se jedná celkem o 48 obyvatel Kladna.

„Město pro kvalitní život poznáte tak, že když přijde krizová situace, dokáže se o své občany postarat. A to bez ohledu na to, zda vyhořel panelák nebo ubytovna,“ říká primátor statutárního města Kladno Dan Jiránek a dodává: „Za celé vedení města mohu slíbit, že udělám vždy vše proto, aby Kladno dokázalo takové situace řešit, aby v případě, že se do ní dostane kdokoliv, město pomohlo.“

"Ubytovaným se snažíme zajistit ubytování jinde ve spolupráci se Středočeským krajem či Úřadem práce," říká statutární náměstek primátora města Kladno Tomáš Kutil a doplňuje: "Situaci komplikují svátky i nedávné uzavření ubytovny Důl Max v Libušíně, které přispělo k zaplnění kapacity kladenských ubytoven. Najít bydlení pro tolik lidí není jednoduché."

Vedení města se situací průběžně zabývá, o pomoc už ve čtvrtek požádalo dříve zmiňované instituce. Během velikonočních svátků je to složitější, nicméně jednání na radnici se uskuteční i v neděli odpoledne. Nepříznivou roli hraje i fakt, že za minulého vedení radnice bylo špatně připraveno opatření obecné povahy k bezdoplatkové zóně, které kvůli celoplošnosti od dubna zrušil Krajský úřad Středočeského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…