Kladno usiluje o centrum komplexního bezplatného poradenství pro bydlení

29.12.2022 8:38 | Tisková zpráva

Kladno by rádo v této nelehké době pomohlo svým občanům a vytvořilo konzultační energetické centrum pro veřejnost. Zde by se lidé mohli poradit o všem, co se týká energetiky, tedy například jak spořit, jak renovovat a zateplovat budovy a které dotace je možné využít či jak instalovat obnovitelné zdroje a jak si je vybrat.

Kladno usiluje o centrum komplexního bezplatného poradenství pro bydlení
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Proto připravilo unikátní projekt a podalo žádost o dotaci do výzvy evropského programu LIFE. Myšlenku pomoci občanům se směřováním k moderním energetickým řešením hodlá Kladno šířit mezi další města a obce. Městský energetický konzultační hub by měl zdarma poskytovat poradenství v oblasti energetických řešení pro bydlení. Motivací k poskytování netradiční služby je nejen pomoc občanům v současné energetické krizi vyvolané válkou, ale i naplnění dlouhodobých cílů města v oblasti tzv. zelené energetiky a ekonomiky.

„V strategickém dokumentu města Akční plán pro udržitelnou energii a klima SECAP jsme se zavázali v konkrétních krocích k modernizaci městské energetiky. Především se zaměřujeme na úspory energií, zvýšení produkce obnovitelné energie ve městě a podstatné snížení emisí CO2 ve všech oblastech života Kladna. Součástí jsou také budovy pro bydlení, průmyslové či podnikové objekty či haly. I ty je nutné postupně modernizovat,“ podotkl radní pro rozvoj města Ondřej Rys (Volba pro Kladno).

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45035 lidí

„Všichni navíc v současné situaci cítíme, že je potřeba nemovitostem do budoucna zajistit co největší energetickou soběstačnost za pomoci obnovitelných zdrojů energie. Zkrátka, pokud byste chtěli do energetického řešení svého domu zapojit malou domácí solární či větrnou elektrárnu, pak by vám v energetickém centru uměli poradit. Jak zjistit, zda je zrovna pro toto řešení vaše nemovitost vhodná, jak vše připravit, kde je možné získat na nový systém příslušná povolení a také finanční příspěvek,“ dodal Rys.

Město nastoupilo cestu k větší energetické zodpovědnosti před několika lety vstupem do mezinárodního projektu SPARCS (ZDE), v jehož rámci již připravilo zmíněný SECAP, ale i řadu konkrétních investic do renovací městských objektů pro úspory energií, využití obnovitelných zdrojů či rozšiřování nízkoemisní dopravy. Energetické centrum by nyní mělo také v soukromém sektoru vyvolat větší důvěru v investice do čisté energie a rozšíření počtu zdrojů. Jedním z úkolů centra by tak bylo i pořádání vzdělávacích workshopů pro širokou veřejnost nebo interaktivně ukazovat modelování budov.

Konkurence projektů je v evropském programu LIFE (ZDE) obrovská, pokud se však Kladnu grant povede získat, měly by získané finance pokrýt 95 % nákladů na minimálně tříletý provoz centra. „V rámci energetického hubu plánujeme zejména pro domácnosti získat prostředky na systémové poradenství, ale také zajistit spolupráci odborníků ve městě i mimo něj, například s experty ze Sdružení energetických manažerů měst ČR, aliance Šance pro budovy i výzkumníků z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT Praha, které máme zapojeno již v řadě jiných projektů,“ upozornil městský koordinátor mezinárodních projektů David Škorňa.

Díky projektu SPARCS může město také s Kladeňáky sdílet zkušenosti zahraničních měst a institucí, například od renomované evropské organizace v oblasti klimatických a energetických služeb, německého Fraunhofer Morgenstadt. Kladno plánuje nabité poznatky z fungování hubu a práce s veřejností poskytnout dalším českým i evropským městům a obcím. Od ledna 2023 začíná Kladno naplňovat rovněž další prestižní mezinárodní projekt GLocalFlex, který se zaměřuje na testování energetické flexibility v budovách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šumný Šumperk – Slavnosti města Šumperka 2024 aneb Společně do Malé Vídně

22:05 Šumný Šumperk – Slavnosti města Šumperka 2024 aneb Společně do Malé Vídně

Tradiční Slavnosti města Šumperka budou mít v letošním roce nové pojetí! Během čtyř dnů ožije slavno…