Klimkovice: Zahrádkáři vybavili svou moštárnu novou technologií

24.08.2020 18:33

První moštování letních jablek s využitím zcela nové technologie moštárny se v pondělí 24. srpna odehrálo v Klimkovicích. Start ostré sezony moštování ale klimkovičtí zahrádkáři, kterým moštárny patří, plánují až od 5. září, jakmile začne dozrávat typické podzimní ovoce.

Klimkovice: Zahrádkáři vybavili svou moštárnu novou technologií
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

„Původní zařízení moštárny už bylo po mnoha letech používání opravdu ve špatném technickém stavu, a nakonec začalo být i nebezpečné, u lisu se pod tlakem začaly rozpadat plaňky pod košem a třísky ohrožovaly obsluhu. Měli jsme tak na výběr buď moštárnu zavřít, nebo sehnat peníze na její modernizaci. Protože jsme ale v okruhu několika desítek kilometrů jediná moštárny, která lisuje přebytky ze zahrad i pro veřejnost, je o naše služby velký zájem. To rozhodlo,“ prozradil předseda spolku klimkovických zahrádkářů Tomáš Macek s tím, že srpnové moštování bylo zároveň testem nové technologie.

Nové vybavení moštárny pořídila Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Klimkovicích v letošním roce se zásadním příspěvkem dotací a také půjčky města. Moderní technologie přišla na 1,178 milionu korun, polovinu z toho zaplatila dotace z Místní akční skupiny Poodří. Další dotaci ve výši 320 tisíc korun poskytlo město, které navíc přidalo půjčku 350 tisíc korun, zahrádkáři ji budou splácet pět let. 
„Moštárna byla u našich občanů vždy oblíbená a zahrádkáři jsou v Klimkovicích velmi aktivním spolkem. Proto jsme rádi s pořízením nové technologie finančně pomohli, zastupitelé byli v názoru na podporu v podstatě jednotní,“ řekl starosta Klimkovic Jaroslav Varga.

Součástí nové technologie zhotovené z potravinářské nerezi jsou drtič ovoce s myčkou, pásový lis, sedimentační nádrž, přečerpávací nádrž, pasterizér, plnička Bag in Box a další příslušenství jako kompresor, tlaková myčka, přečerpávací technika. Nový lis je založený na sítopásovém lisování. Nekonečná membrána obepíná lisovací válce, mezi které padá drcenina. Ta je následně vtlačována mezi válce a filtrační membránu.

„Lisovací proces proti minulosti trvá jen zlomek času, a hlavně odpadla těžká fyzická práce při zdvihání koše s ovocem nad hlavu do drtiče, manipulace s výliskem, manipulace s plným lisovacím košem a podkládkovými deskami, a podobně,“ popsal Dušan Petr, jeden z obsluhujících moštárny.

Zařízení je plně automatizováno. Ovoce se vsype do mycí vany, která je umístěna na zemi, a z ní je korečkovým pásem vynášeno do drtiče, z kterého padá do lisu. Prakticky okamžitě teče z lisu mošt a s malým zpožděním padá výlisek do přistavených koleček. Vše obslouží dvě řidicí jednotky. Účinnost lisování je 75 procent, ze zhruba 1,4 kg ovoce se dá vylisovat litr šťávy.  Naprostou novinkou je možnost mošt pasterizovat a stáčet ho do specializovaných sáčků Bag-In-Box opatřených malou pípou. Pasterizovaný mošt bez jakýchkoliv konzervantů vydrží v sáčku i jeden rok, může se přitom odebírat.

„Pasterizační zařízení je průtokové, jeho velkou výhodou je, že se mošt nezahřívá postupně, ale zahřeje se šokově na 80 stupňů Celsia, takže je zaručena šetrná konzervace se zachováním zdraví prospěšných látek,“ doplnil další člen obsluhy Tomáš Blaha.

Jednu z nejkvalitnějších technologií v Evropě zahrádkáři pořídili od firmy Biopress z Holešova.

Zájemci si mohou moštování objednat pouze formou SMS na čísle 777 569 519, kde uvedou požadovaný termín a také odhadované množství jablek. Pro veřejnost se bude moštovat každé pondělí od 13 hodin, při větším množství ovoce nad 50 kilogramů se může termín stanovit po domluvě. Mošt se bude pasterizovat od 50 litrů, přičemž několik zájemců se může domluvit, že svůj mošt slijí do jedné sedimentační nádrže. Pasterizuje se vždy aspoň částečně sedimentovaný mošt, minimální doba sedimentace je čtyři hodiny. V sezoně od září do konce listopadu se budou výlisky z moštování ukládat do přistaveného kontejneru, takže je zájemci nemusí odvážet.

Ceny moštování zůstávají stejné jako v předchozích letech, za litr moštu to je 6 korun. Nově přibývá poplatek za pasterizaci, za litr moštu v sáčku se bude účtovat 20 korun. V ceně je moštování, pasterizace, sáček a krabice.

Moštování v Klimkovicích má díky aktivním zahrádkářům dlouhou tradici. Nebývalý rozkvět zažívali ovocnáři, sdružení pod zahrádkářský svazem v Klimkovicích, už v 60. letech minulého století. Jejich úspěchy dodnes připomínají vyznamenání a diplomy pověšené na stěnách moštárny. V 70. letech si spolek ve vlastní režii postavil moštárnu na pozemku, který pro tento účel věnovala Správa státních silnic Nový Jičín. Budova moštárny byla na svou dobu velmi moderní. Součástí jsou i sklepy, které sloužily pro uskladnění sadbových brambor, což byl tehdy nedostatkový sortiment. V klimkovických zahradách totiž tehdy lidé neměli okrasné květiny ani túje, zato v každé byl záhon brambor a mnoho ovocných stromů. V místnosti určené pro samotné lisování ovoce stál lis na ovoce, který si členové spolku vyrobili svépomocí z důlní hydraulické stojky, umístěné v mohutném svařeném rámu. Koš na lisování zahrádkářům vyrobili v tehdejší Dřevovýrobě podle vzorů vinařských košů. Místní klempíři zhotovili z nerez plechu vanu, ve které probíhalo vlastní lisování ovocné drtě. Lis sloužil od roku 1974 do letoška. Když počet zájemců o lisování vzrostl natolik, že kapacita původního lisu přestala dostačovat, pořídili zahrádkáři druhý lis. Zakoupili ho u specializované vinařské firmy. I ten vydržel až do letošního roku. Oba lisy fungovaly na obdobném principu vymyšleném ve starém Řecku. Ten je stejný i po třech tisíci letech, stále se vyvíjí tlak na drceninu umístěnou v koši. Jen původní šroub nahradila hydraulika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…