Kolín: Město chce odkoupit bustu architekta Jaroslava Fragnera

29.07.2021 20:47

Zástupci města, starosta Michael Kašpar a městský architekt David Mateásko, navštívili společně s kolínským sochařem Jaroslavem Hylasem pana profesora Stanislava Hanzíka, významného českého sochaře, aby společně jednali o zakoupení busty Jaroslava Fragnera.

Kolín: Město chce odkoupit bustu architekta Jaroslava Fragnera
Foto: wikipedia.org
Popisek: Kolín

Stanislav Hanzík se věnuje především volné plastice, portrétu a realizacím v architektuře, je mimo jiné autorem busty Josefa Sudka v přízemí kolínské radnice nebo pomníku Anastáze Opaska v Komenského parku, a samozřejmě řady známých osobností - např. herce Josefa Kemra, Rudolfa Hrušínského, Vlastimila Brodského, Bohumila Hrabala, Karla Hašlera aj.).

Většinu portrétovaných osobně znal a přátelil se s nimi. Např. s Josefem Sudkem se sochař seznámil, když ho požádal o vyfotografování svých soch pro připravovaný katalog. Přítelem byl i architekt Jaroslav Fragner, který v Kolíně zanechal výraznou stopu. Nejen kolínskou elektrárnu, ale třeba i Budilovu vilu či dům s prodejnou Auto Tatra. Jeho portrét vytvořil již v roce 1973, psychologicky propracovanou podobu v té době schválila i manželka J. Fragnera. Busta je doposud v majetku Stanislava Hanzíka, bývá zapůjčována do galerií.

To by se ale mělo změnit. Stanislav Hanzík přání města Kolína o odkoupení busty vyslyšel. V srpnu přijede do Kolína, kde společně s architektem Davidem Mateáskem budou hledat vhodnou lokalitu pro umístění díla ve veřejném prostoru. Dá se očekávat umístění v souvislosti s Fragnerovými stavbami, ale třeba to nakonec bude místo úplně jiné. Nechme se překvapit hledáním toho pravého místa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…