Kopřivnice: Břízy poškozené při rekonstrukci ulice musely k zemi

10.06.2021 21:49

Z důvodu bezpečnosti byly na konci května pokáceny čtyři břízy, k jejichž poškození došlo během rekonstrukce ulice Kpt. Jaroše. Odbor životního prostředí proto zaslal podnět na Českou inspekci životního prostředí, která se nyní bude případem zabývat.

Kopřivnice: Břízy poškozené při rekonstrukci ulice musely k zemi
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

K poškození kořenů čtyř vzrostlých stromů došlo při realizaci výkopu u krajnice rekonstruované vozovky.

Anketa

Je správné, že Facebook smazal stránku poslance Lubomíra Volného?

11%
84%
hlasovalo: 16174 lidí

„Odbor životního prostředí provedl na místě šetření, a protože jednání má znaky přestupku dle Zákona o ochraně přírody a krajiny, zaslal podnět k prošetření na Českou inspekci životního prostředí. Viníkovi bude pravděpodobně uložena pokuta a povinnost náhrady škody. Určit výši škody je však problematické, protože nejde jen o cenu dřeva, ale je nutno zohlednit i ekologickou a estetickou hodnotu, kterou stromy v městském prostředí mají,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí Veronika Červeňová. V souvislosti s poškozením bříz bylo podáno i trestní oznámení na Policii ČR.

Poškození bylo dle posudku Agentury ochrany přírody a krajiny ČR natolik závažné, že město muselo přistoupit k okamžitému skácení všech čtyř dotčených stromů. „Stavební práce byly provedeny velmi nešetrně, neboť výkopem došlo k odstranění poloviny kořenového systému. Jelikož se jednalo o havarijní stav, museli jsme všechny čtyři stromy neprodleně pokácet. Ozývají se nám lidé, že jsme jim ještě měli dát šanci, ale to opravdu nešlo. Poškození bylo skutečně masivní, takže další setrvávání bříz na jejich místech bylo velmi rizikové. Naší povinností je chránit zdraví, životy i majetek občanů, takže jsme skutečně nemohli riskovat,“ vysvětlil radikální zásah města místostarosta René Lakomý.

V úterý přijede zbytky kmenů a kořenových systémů prohlédnout soudní znalec z oboru dendrologie, jehož odborný posudek poslouží jako další podklad k probíhajícímu šetření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…