Kopřivnice: Dotace zkvalitní činnost sociálních pracovníků

03.02.2014 16:30 | Zprávy

Kopřivnické radnici se podařilo získat téměř dvoumilionovou dotaci na další zkvalitnění svých služeb. V únoru 2014 odstartuje na zdejším odboru sociálních věcí projekt, jehož cílem je vytvoření lepších podmínek pro systematickou práci orgánů sociálně právní ochrany dětí.

Kopřivnice: Dotace zkvalitní činnost sociálních pracovníků
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

Oddělení sociálně právní ochrany dětí (OSPOD) dohlíží především nad dodržováním práva dětí na příznivý vývoj a řádnou výchovu, řeší krizové situace rodin s nezletilými dětmi, přijímá opatření v disfunkčních rodinách, pečuje o ohrožené děti, pomáhá osamělým rodičům, poskytuje poradenství při výchově atd. V souvislosti s novelou zákona o sociálně právní ochraně se objem činnosti oddělení v loňském roce navýšil a do praxe byly zavedeny nové instituty i metody. Aby byla pomoc poskytovaná pracovníky oddělení maximálně účinná, vznikl projekt „Zvyšování kvality činnosti OSPOD v Kopřivnici“, na který se radnici podařilo získat dotaci ve výši 1,9 milionů korun z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

V rámci sedmnáctiměsíčního projektu dojde k vytvoření standardů kvality sociálně právní ochrany, navýšení počtu pracovníků oddělení a zřízení speciální místnosti pro individuální práci s klienty. Standardy kvality představují soubor kritérií, která podrobně popisují nejen postupy sociální práce, ale také personální, organizační a technické zajištění agendy. Ministerstvo práce a sociálních věcí si od standardů kvality, které by měly všechny úřady naplňovat již od 1. ledna 2015, slibuje jednotnou metodiku, srovnatelnou kvalitu a efektivní financování výkonu přenesené působnosti. Na vytváření standardů kvality se budou podílet všichni pracovníci kopřivnického oddělení OSPOD, kteří proto budou muset projít speciálním školením. S konečným výsledkem standardizace, tedy podrobným popisem postupu úředníků v konkrétních situacích, se občané budou moci seznámit na webu města.

V souvislosti se standardizací se nově objevil zákonný požadavek na odpovídající personální zajištění orgánů OSPOD, které ministerstvo definuje v závislosti na počtu dětí, míře rozvodovosti, množství neúplných rodin, kriminalitě mládeže a dalších sociodemografických faktorech daného regionu. „Na základě doporučení ministerstva byla Kopřivnice zařazena mezi města s vysokou mírou náročnosti výkonu, a proto na našem oddělení dojde k navýšení o jednoho pracovníka,“ uvedla vedoucí OSPOD Dagmar Oprštěná s tím, že pro veřejnost bude přínosem také zřízení místnosti pro individuální jednání: „Klienti, kteří řeší velmi citlivé problémy jako rozvod manželství či výchovu dětí, budou mít možnost probrat tyto osobní záležitosti v přívětivém a diskrétním prostředí.“ 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kopřivnice.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká Lípa: Město má vlastní technické služby

11:33 Česká Lípa: Město má vlastní technické služby

Českolipští zastupitelé schválili na svém červnovém jednání založení společnosti Technické služby mě…