Kopřivnice: Město chce opravit další památku

14.02.2021 7:34

Město podalo žádost o dotaci na opravu suterénní zdi bývalého paláce zříceniny hradu Šostýna. Stav místní památky z 13. století není dobrý a turisté ji mohou navštěvovat jen na vlastní nebezpečí. Díky prostředkům z ministerstva kultury by se to však brzy mohlo změnit.

Kopřivnice: Město chce opravit další památku
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

Torza zdí hradu Šostýna byla v minulosti opravována již několikrát. Předmětná část je vysoká 3,6 metru a dlouhá zhruba 5 metrů. Zdivo je zejména v horní části vyboulené a jeho spáry jsou značně popraskány.

Místy došlo i k vypadnutí celých kamenů. „Stav byl konzultován s památkáři a zeď byla posouzena statikem. V roce 2019 byla na základě pokynů statika odstraněna lípa, jejíž kořeny zeď narušovaly. V dalším roce byla zpracována projektová dokumentace na opravu, která je podkladem pro žádost o dotaci,“ uvedl Břetislav Orlík, vedoucí odboru školství, kultury a sportu. Právě zmiňovaná lípa měla hlavní vliv na roztlačování zdiva a na současný stav památky. Neupravená koruna zdiva navíc umožňuje zasakování vody, která zejména při zamrznutí přispívá k destrukci. Předpokládané náklady na opravu hradní zdi činí přes 600 tisíc korun, přičemž dotace z Havarijního programu Ministerstva kultury České republiky by mohla pokrýt zhruba jejich polovinu.

Šostýn však není jedinou památkou, na jejíž obnovu se město snaží využít prostředky z externích zdrojů. „Například v loňském roce se podařilo získat dotaci z programu na Podporu obnovy kulturních památek Ministerstva kultury ČR na restaurování pískovcového kříže pod kostelem Všech svatých ve Vlčovicích. Na stavu jetelového kříže s bohatou reliéfní výzdobou a plastikami Panny Marie a sv. Jana z roku 1858 se podepsala blízkost komunikace a povětrnostní vlivy. Povrch byl zčernalý letitými usazeninami a porostlý mechem, což výrazně podporovalo erozi,“ doplnil Břetislav Orlík. Restaurátorské práce, jejichž cílem bylo uvedení kříže do původního stavu, proběhly vloni na jaře. Kříž byl očištěn a barevně sjednocen, byly opraveny trhliny a zhotoven nový základ. Restaurátorské práce vyšly zhruba na 150 tisíc korun, přičemž 96 tisíc pokryla dotace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

13:37 Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

Jednou z letošních investic do školských zařízení v Aši budou stavební úpravy hygienických zařízení …