Kopřivnice: Město rozdává biokyblíky

01.03.2023 7:35 | Tisková zpráva

V těchto dnech probíhá distribuce tzv. biokyblíků – malých nádob na sběr bioodpadu, které jsou určeny pro domácnosti v bytových domech.

Kopřivnice: Město rozdává biokyblíky
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

Cílem je snížit množství odpadů končící na skládkách. V rámci pilotního projektu bude rozdáno 900 biokyblíků na ulicích Pod Morávií, Krátké a Lidické.

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31661 lidí

„Kopřivnice má v třídění odpadů dobré výsledky, za což bych chtěl občanům moc poděkovat. Přesto máme určité rezervy a můžeme se zlepšovat. Fyzická analýza odpadu provedená v roce 2021 ukázala, že zejména v sídlištní zástavbě končí mnoho organického odpadu v nádobách na směsný odpad. Proto byla v září rozmístěna první várka popelnic na gastroodpad a nyní roznášíme biokyblíky. Důslednějším tříděním pomůžeme nejen životnímu prostředí, ale také ušetříme. Ceny skládkování totiž neustále rostou, což může mít vliv na růst místních poplatků za odpady. A tomu bychom se samozřejmě rádi vyhnuli,“ uvedl místostarosta Stanislav Šimíček, který má v gesci oblast životního prostředí a roznosu biokyblíků se ujal osobně.

Do biokyblíků lze vhazovat biologický odpad rostlinného původu a poté jej vysypat do hnědého kontejneru s nápisem BIO, kterých je na kopřivnických sídlištích rozmístěno celkem osmašedesát. Obsah těchto kontejnerů putuje na kompostárnu, kde je znovu využit.

„Do biokyblíků lze vyhazovat uvadlé květiny, odpad ze zeleně, zbytky ovoce a zeleniny, pecky, čajový a kávový odpad včetně filtrů a ubrousků, piliny, hobliny či skořápky. Naopak nepatří do nich zbytky vařených jídel, maso, kůže, kosti, oleje nebo plastové sáčky a pytle. Na gastroodpad a použité oleje existují speciální sběrné nádoby,“ uvedla Lucie Kubalcová z odboru životního prostředí s tím, že co do kyblíků patří a nepatří, je na nich podrobně vypsáno.

V dubnu proběhne fyzická analýza odpadu v ulicích zahrnutých do pilotní fáze projektu. Pokud se nápad osvědčí, dočkají se biokyblíků také další lokality.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

16:31 Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

S nervozitou a obavami vyhlíží pracovníci stavebních úřadů letošní 1. červenec. Právě tento den vsto…