Kopřivnice: Název nové studánky ovlivnila smutná událost

17.01.2024 10:23 | Tisková zpráva

V Kopřivnici vznikla nová studánka. Nachází se na Červeném kameni v blízkosti Lašské naučné stezky, a přestože existuje sotva pár týdnů, už se stihla přejmenovat. Její název totiž ovlivnila tragická událost, k níž došlo 21. prosince v Praze.

Kopřivnice: Název nové studánky ovlivnila smutná událost
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

Studánkami se zabývá oddělení lesního hospodářství a ochrany přírody, které je postupně upravuje a čistí, případně nechává zpracovat rozbory kvality vody. Na podnět oddělení byl v loňském roce například vyčištěn a opraven Markétin pramen u cesty K očnímu.

Anketa

Máme se připravovat na válku?

9%
89%
hlasovalo: 14406 lidí

„Péče o studánky a prameny je důležitá nejen proto, aby se mohli kolemjdoucí turisté osvěžit. Naši předkové chodili pro čistou vodu k pramenům a věřili, že má magickou moc. Na 19. ledna připadá prastarý slovanský svátek Vodokres, kdy veškerá voda v otevřených zdrojích údajně získává ozdravné vlastnosti. Ať tomu věříme, či nikoliv, je potřeba tyto zdroje vody uchovávat, pečovat o ně, předávat je dalším generacím a nebýt závislými pouze na vodě z kohoutku,“ řekla vedoucí oddělení Radka Krysová.

„V lese poblíž sjezdovky byl přítok vody, kolem kterého už měli lidé několik hrníčků a byl uveden i na webu estudanky. Vydala jsem se hledat přímo pramen, který jsem objevila u cesty vedoucí na vrchol Červeného kamene. Oslovila jsem pana Jakuba Syrka, který udělal návrh studánky, vytvořil kamennou nádrž, stříšku a v polovině prosince byla studánka hotová. Pojmenovali jsme ji Lašská. O několik dnů později však došlo ke smutné události na filozofické fakultě v Praze, která nás všechny zasáhla. Cítili jsme, že to, co všichni potřebujeme nejvíce, je naděje. A voda je naděje. Bez vody by nebyl život. Proto jsme se rozhodli novou studánku přejmenovat na studánku Naděje,“ vysvětlila Radka Krysová s tím, že původní název Lašská studánka použije oddělení pro další vodní zdroj, který se chystá upravit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…