Kopřivnice: Oprava mostu spěje do finále rychleji, následovat budou další

29.02.2024 10:23 | Tisková zpráva

Pokračování rekonstrukce mostu na ulici Kpt. Jaroše poblíž kopřivnického centra, původně plánované na jarní měsíce, začalo díky příznivému počasí již v lednu. Stavba, kterou zpočátku provázely velké komplikace, tak konečně spěje do finále a řidiči by se měli zprůjezdnění komunikace dočkat dříve, než se předpokládalo.

Kopřivnice: Oprava mostu spěje do finále rychleji, následovat budou další
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

Hlavním důvodem rekonstrukce bylo zatékání do nosné mostní konstrukce způsobující degradaci betonu a korozi mostní výztuže. Stavební práce byly zahájeny vloni v létě a s jejich dokončením se počítalo ještě před zimou. I přes dobré výsledky diagnostiky pilířů se však po odrytí horních vrstev mostu objevily skryté vady čtyř nosníků, a tak statik místo opravy doporučil zbourání celého mostu. Následovalo přerušení prací, úpravy projektu a přesun termínu předpokládaného dokončení na květen.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49997 lidí

„V lednu se stavbaři na most vrátili s tím, že udělají přípravné práce, avšak s betonováním nosné desky chtěli počkat na stabilnější jarní teploty. Počasí nám ale přeje, takže nakonec se betonovalo už v závěru minulého týdne. Deska je tedy hotová a nyní bude měsíc tuhnout a tvrdnout. Následovat budou práce na přechodových klínech, římsách, zpomalovacím prahu, úpravě spodní stavby a nakonec bude položena samotná vrstva vozovky z asfaltobetonu. Pokud se budou teploty i nadále držet nad nulou, most by mohl být dokončen dříve, než ukládá smlouva,“ uvedla Magda Šebestová z odboru majetku města. Náklady na rekonstrukci přesáhnou 7 milionů korun.

Na přelomu června a července by se měl stavební ruch přesunout na další velký most, a sice na ulici Erbenově: „Půjde o největší letošní investici do dopravní infrastruktury, která vyjde zhruba na 27 milionů korun. Také v tomto případě je důvodem rekonstrukce špatný technický stav, který vloni potvrdila provedená mostní prohlídka. Na Erbenově se nemusíme obávat nechtěných překvapení v podobě skrytých vad, protože nepočítáme s využitím stávajících pilířů. Most bude zcela zdemolován a nahrazen novým, šířkově srovnatelným, avšak trochu kratším. Předpokládáme, že stavební práce potrvají maximálně 170 dní. Termín jejich provedení je jedním z hodnoticích kritérií v rámci výběrového řízení na zhotovitele. Vítěznou firmu bychom mohli znát v první polovině dubna,“ uvedl místostarosta Stanislav Šimíček.

Projektem na Erbenově však investice do kopřivnických mostů a lávek zdaleka nekončí. „Do druhé části rozpočtu chceme prosadit prostředky na projektovou přípravu rekonstrukce mostu na ulici Husově. Kromě toho se počítá i s postupnou obnovou lávek pro pěší, kterých je v Kopřivnici šest. Většina této infrastruktury vznikla v 70. letech minulého století, takže je na hranici své životnosti. Proto nás nyní čekají nemalé investice, abychom předešli neplánovanému uzavření mostů kvůli hrozícím haváriím,“ vysvětlil místostarosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…