Kopřivnice: Parkování v centru města dozná změn

18.03.2021 16:59

Od poloviny roku plánuje kopřivnická radnice změny v systému parkování. Důvodem je zejména snaha řešit problém s nedostatkem parkovacích míst v centru města a vyjít vstříc obyvatelům okolních ulic. Navržený systém by měl rovněž zpřehlednit situaci a zvýšit kulturu odstavování vozidel taxislužby. Předpokládá však, že některé možnosti parkování budou zpoplatněny.

Kopřivnice: Parkování v centru města dozná změn
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

Stejně jako většina jiných měst, i Kopřivnice se potýká s nedostatkem parkovacích stání poblíž centra. Od roku 2014 řeší tuto problematiku systémem rezidentních a abonentních karet, který je však potřeba aktualizovat.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

„Obyvatelé ulic Sokolovské, Dukelské a Kpt. Nálepky si stěžují, že u svých domů nemohou zaparkovat ve večerních a nočních hodinách, nepokrytých stávající regulací. Chceme těmto lidem vyjít vstříc a zavést celodenní režim, který majitelům karet zvýší šanci zaparkovat na určených místech po 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Zároveň v této lokalitě dojde ke zkrácení bezplatného parkování pro nerezidenty, a to ze 180 na 60 minut,“ uvedl starosta Miroslav Kopečný. Rezidentům s parkovací kartou se tak výrazně zvýší možnost zaparkování v těchto ulicích. A nejen to, parkovací karta bude řidiče opravňovat rovněž k stání na části parkoviště u prodejny Albert, kde se zruší možnost parkování s parkovacím kotoučem. Za to by však měli dotčení majitelé automobilů zaplatit zhruba 42 korun měsíčně, neboť v případě prvního automobilu počítá návrh se zpoplatněním roční parkovací karty částkou 500 korun. Každá další karta vyjde na tisícovku. Obdobná pravidla jako pro rezidenty by měla platit i pro abonenty, tedy vlastníky a zaměstnance provozoven v řešené oblasti.

Lidé, kteří v této lokalitě nebydlí ani nepracují, budou moci i nadále využít parkoviště u prodejny Albert. Aby se však zabránilo jeho delšímu blokování, budou zde od července umístěny parkovací automaty. „Zpoplatnění je běžnou praxí, která zabraňuje dlouhodobému blokování parkovišť v takto exponovaných lokalitách. Nakupující se však nemusejí obávat, neboť první půlhodina k obstarání nákupu bude zdarma. Každá další hodina vyjde na 10 korun,“ uvedl Jiří Štěpán z odboru rozvoje města. Zpoplatnění se nevyhne ani vozidlům taxislužby, která budou moci na obvyklých místech před hotelem parkovat pouze se speciální taxi kartou. Od toho si radnice slibuje především zvýšení kultury parkování, na kterou si lidé z okolí často stěžují. Hosté hotelu budou moci využít parkovací karty, na jejichž zakoupení se již vlastník hotelu s městem dohodnul.

„Problematiku nedostatečného množství parkovacích míst v centrální zóně řeší celá řada měst, přičemž většina přistupuje k podobnému systému regulace a zpoplatnění. Jsme si vědomi toho, že nejde o krok populární, ale je potřebný. Jednoznačně jej doporučuje několik odborných analýz, které byl provedeny při zpracovávání Plánu udržitelné městské mobility,“ doplnil Miroslav Kopečný s tím, že tento dokument byl několikrát projednán s veřejností a schválen zastupitelstvem. „Vnímáme však reakce dotčené veřejnosti a než vydáme definitivní nařízení, nepochybně se ještě budeme podrobnostmi zabývat,“ přislíbil starosta. Zmiňovaná lokalita v centru města je jedinou, která je již regulací chráněna, bez této ochrany by zde místní hledali parkovací místa ještě obtížněji. Je řešena jako první, avšak v budoucnu se určitá forma regulace zřejmě nevyhne ani dalším oblastem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…