Kopřivnice: Radní zvýšili kapacitu mateřských škol

24.07.2022 13:33 | Tisková zpráva

Rada města rozhodla o navýšení kapacity mateřských škol o dalších 15 míst. Do kopřivnických školek by se tedy měly dodatečně dostat všechny přihlášené děti, které dosáhnou věku tří let letos v září. Celková kapacita se zvedne na 742 míst.

Kopřivnice: Radní zvýšili kapacitu mateřských škol
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

Školku již dostaly všechny děti, které k 31. srpnu dosáhnou věku tří let, řada žadatelů však zůstala neuspokojena. Nepřijato bylo 11 dětí narozených v září, 15 dětí říjnových a 16 dětí, které oslaví třetí narozeniny v listopadu či prosinci. „Ročník 2019 je nejsilnější za posledních patnáct let. Kromě toho se čím dál častěji setkáváme s odklady povinné školní docházky a zároveň se maminky chtějí dříve vracet z rodičovské dovolené do práce. Z těchto důvodů není kapacita školek optimální, a to nejen v Kopřivnici, ale také v řadě dalších měst napříč celou republikou,“ uvedl Břetislav Orlík z odboru školství, kultury a sportu.

„Tento stav nesouvisí s přijímáním ukrajinských dětí, jak se někteří lidé domnívají, neboť ty podle předběžných výsledků zápisů nastoupí k povinnému předškolnímu vzdělávání v Kopřivnici pouze tři,“ doplnil Orlík.

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9634 lidí

Přestože vyhláška o předškolním vzdělávání stanovuje, že jednotlivé třídy mateřských škol se naplňují do počtu 24 dětí, zřizovatel může povolit výjimku: „Počet dětí lze navýšit maximálně o 4 děti v jednom oddělení, avšak toto navýšení nesmí být na úkor kvality vzdělávací činnosti, bezpečnosti a ochrany zdraví. Na některých školkách se počty míst zvýší o čtyři, na jiných nám již prostorové podmínky další navyšování nedovolí. Celkem přibude 15 míst, ale je potřeba počítat s tím, že od zápisu se situace neustále vyvíjí, a pokud byl někdo patnáctý pod čarou, neznamená to, že teď bude automaticky přijat. Některé starší děti se přihlásily dodatečně, jiné nám dodaly potvrzení z pedagogicko-psychologické poradny, že potřebují podpůrná opatření a formálně tak obsadí dvě místa. Počítáme však s tím, že místo ve školce dostanou všechny přihlášené děti narozené v září, možná i některé říjnové,“ vysvětlil místostarosta René Lakomý.

V Kopřivnici a místních částech je deset mateřských škol zřizovaných městem, na nichž bude ve školním roce 2022/2023 celkem 742 míst, z toho 6 bez možnosti spaní. Díky dvoumilionovému daru společnosti Promet Group vznikne v roce 2023 nové oddělení MŠ Polárka, takže dalších 23 dětí bude umístěno v průběhu druhého pololetí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…