Kopřivnice: Zdražení stočného nebude až tak výrazné

15.01.2020 15:03

Kopřivničané si od 1. ledna letošního roku připlatí za stočné metru krychlového odpadní vody, a to o 5,77 korun více než v roce loňském. O zvýšení ceny rozhodl SmVaK (Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava a.s.).

Kopřivnice: Zdražení stočného nebude až tak výrazné
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

Důvodem je navýšení poplatku za odvedení odpadních vod a jejich následné vyčištění všem obcím sdruženým ve Svazku regionu Novojičínska, který vznikl za účelem výstavby splaškové kanalizace v Novém Jičíně, Kopřivnici, Životicích u Nového Jičína a Mořkově. V roce 2019 byla cena stočného 42,04 Kč za metr krychlový včetně DPH. Letos je to 47,82 Kč za metr krychlový včetně DPH.

„Původně SmVak avizoval zvýšení stočného až o 16 korun. Svazku obcí se podařilo vyjednat, že se nakonec stočné navýší o nižší částku, tedy o 5,78 korun,“ uvedla Ivana Váňová, starostka Mořkova a předsedkyně Svazku obcí regionu Novojičínska. Nárůst ceny způsobilo několik faktorů, například zvýšení meziročních indexů elektrické energie, poklescelkového objemu vody čištěné o 100 tis. m3 u jiných měst a obcí nebo zvýšení nájemného z 1 728 tis. Kč v roce 2019 na 1 898 tis. Kč v roce 2020.

Nárůst ceny vody ovlivnila také oprava usazovacích nádrží na ČOV Kopřivnice v celkové výši 2,9 mil. Kč a vstupní čerpací stanice na ČOV Nový Jičín v částce 3 mil. Kč. Opravy takovéhoto rozsahu a nákladů v minulých letech nebyly nutné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

10:28 Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

V pátek 17. května od 18 hodin do půlnoci budete mít znovu příležitost projít si galerie, muzea a da…