Kopřivnice začíná mapovat a čistit místní studánky

03.02.2023 17:39 | Tisková zpráva

Odbor životního prostředí začíná mapovat kopřivnické studánky. Mezi ty nejznámější patří Jasníkova studánka nad Husovou lípou a Markétin pramen pod Bílou horou.

Kopřivnice začíná mapovat a čistit místní studánky
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

Právě na tyto dva vyvěrající prameny se v loňském roce zaměřila pozornost odborníků a byly provedeny rozbory kvality vody. Jasníkova studánka se nachází v Motýlím údolí u pramene bezejmenného přítoku říčky Kopřivničky. Je nazvána podle kopřivnického básníka Adolfa Jasníka (vlastním jménem Adolf Míček), který zde údajně sedával a tvořil okouzlen nádhernou přírodou. Jeho památce je věnován pomník tvořený přírodním balvanem s bronzovou deskou, na níž je verš z Jasníkovy balady. Studánka je na seznamu kulturních památek ČR.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30591 lidí

Markétin pramen je oblíbený pramen u cesty z Kopřivnice směrem k bývalé oční léčebně ve Štramberku. Nachází se zde turistický přístřešek, a místo je tak ideální zastávkou při procházkách a výletech.

„Oba zdroje vody jsou po fyzikálně-chemické stránce ve sledovaných ukazatelích v pořádku, s nízkým obsahem dusičnanů, středně mineralizovány. Voda v Jasníkově studánce má zvýšený obsah železa, takže delším stáním může získat narezlou barvu. Mikrobiologický rozvoj však potvrdil, že je zdravotně nezávadná. V případě Markétina pramene rozbor nevyšel úplně dobře, neboť ve vzorku byly nalezeny bakterie Eschereschia coli i koliformní bakterie, které mohou způsobit zdravotní potíže. Voda z Markétina pramene je tedy pitná pouze po převaření,“ přiblížila výsledky rozborů Radka Krysová z odboru životního prostředí.

Jasníkova studánka byla loni důkladně pročištěna. Zároveň radnice zahájila jednání s vlastníky pozemků u Markétina pramene, aby mohlo v roce 2023 dojít rovněž k pročištění tohoto zdroje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Informace o plánovaném uzavření psího parku není pravdivá

7:04 Mladá Boleslav: Informace o plánovaném uzavření psího parku není pravdivá

V minulém týdnu se na plotě psího parku nedaleko polikliniky Modrá hvězda objevila cedule s informac…