Kostelec nad Orlicí: Krucifix z lokality Na Tabulkách byl přemístěn

19.08.2022 19:03 | Tisková zpráva

Krucifix (Karasův), tedy socha ukřižovaného Ježíše Krista byla z lokality Na Tabulkách přemístěna. Po obnově kříže dojde k jeho umístění na jiné vhodné místo a vlastník.

Kostelec nad Orlicí: Krucifix z lokality Na Tabulkách byl přemístěn
Foto: Facebook
Popisek: Kostelec nad Orlicí

Při výjezdu z města Kostelce nad Orlicí do Doudleb nad Orlicí, vlevo od silnice I/11, jsme mohli vidět na kamenném pískovcovém podstavci z roku 1793 (rokoko) druhotně osazený litinový Krucifix z 19. století. 

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí
Původní pískovcový Krucifix vystavěný nákladem Václava Jana Karase, občana kosteleckého, byl v padesátých letech zničen. V rokokovém rámu na přední části je o tom psáno textem, který se zachoval. Při přemísťování kříže z místa, kde nyní vzniká obchvat Doudleb nad Orlicí, se v zemi našly fragmenty původních kamenných nohou Krista, což je důkazem toho, že zde původně stál celokamenný krucifix.

25.07.2022 došlo k rozebrání kříže restaurátorem Petrem Benešem a jeho transferu do atelieru. Kříž není zapsanou kulturní památkou v Památkovém katalogu Ústředního seznamu kulturních památek České republiky. Jde o kamenosochařské dílo neznámého autora, v památkářské praxi označované drobnou památkou, které zdobí město. Po obnově kříže dojde k jeho umístění na jiné vhodné místo a vlastník (Město Kostelec nad Orlicí) bude žádat o provedení zápisu do seznamu kulturních památek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…