Krajský titul Přívětivý úřad putuje opět do Jičína

10.05.2018 17:32

Dne 9. května Městský úřad Jičín obhájil loňské krajské prvenství v soutěži Přívětivý úřad. Na druhé příčce skončil Broumov, na třetí Dvůr Králové nad Labem. Udílení se uskutečnilo v Národním archivu v Praze a ocenění převzal tajemník MěÚ Jičín Ing. Peter Bareš z rukou náměstka ministra vnitra JUDr. PhDr. Petra Mlsny. Jičín se stal také Skokanem roku.

Krajský titul Přívětivý úřad putuje opět do Jičína
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Jičínský městský úřad se snaží být co nejvíce otevřený a přívětivý vůči občanům. I když ne vždy může specifickým přáním vyhovět, neboť je vázán zákonnými normami či bohužel svazován současným nedostatkem pracovních sil, jde mu o to, aby se lidé při vyřizování svých záležitostí cítili komfortně. Smysl soutěže Přívětivý úřad je přirozeně motivovat úřady k vylepšování svých služeb, například k rozšiřování úředních hodin nebo k elektronizaci.

Soutěž probíhá skrze 52 otázek, které se týkají dostupnosti úřadu pro občany, transparentnosti, komunikace s veřejností a účasti občanů na správě města. Vyberme pro ilustraci náhodně dvě otázky z dotazníku: „Jaké nabízí úřad možnosti platby (poplatků, atd.)?“ Nebo: „V jakém rozsahu zveřejňuje váš úřad kontakty na úředníky?“ Na základě odpovědí uděluje porota body a výsledný součet rozhodne o vítězích. Nejprve jsou oceněna města v jednotlivých krajích, poté je udělen celostátní titul. Ten si letos z Národního archivu odvezl Liberec.

Překvapením bylo zavedení a hlavně výsledek nové kategorie, kterou je Skokan roku. Tento titul získal Jičín. Je tedy nejen vítězem v kraji, ale i zároveň úřadem, jenž v posledním roce nejvíce poskočil oproti celostátní konkurenci. „Úspěchu si vážíme, má na něm podíl každý zaměstnanec městského úřadu. Stejně tak dobře víme, že takové vítězství zavazuje,“ uvedl tajemník Ing. Peter Bareš.

Jičín je letos rovněž držitelem krajského titulu Zlatý erb

„Informaci o dvojitém vítězství jičínského úřadu jsem přijal s velkým nadšením. Titul je oceněním kvalitní, náročné práce úředníků,“ zhodnotil starosta města JUDr. Jan Malý.

„I ve svém třetím ročníku si soutěž Přívětivý úřad v kategorii obcí s rozšířenou působností drží svou popularitu. Svědčí o tom stále stejný zájem obcí s rozšířenou působností a městských částí hlavního města Prahy se do soutěže zapojit. Je logické, že se představitelé obcí chtějí svými službami pochlubit a případně si vybojovat oblíbenou nálepku s logem Přívětivého úřadu, nebo dokonce trofej, která je určená pro nejpřívětivější úřady v České republice,“ uvedl JUDr. PhDr. Petr Mlsna Ph. D., který je náměstkem ministra vnitra pro řízení sekce legislativy a státní správy.

Připomeňme, že Jičín je letos rovněž držitelem krajského titulu Zlatý erb pro uživatelsky nejpříjemnější webovou stránku města. V loňském roce obdržel zřejmě ještě prestižnější, celostátní ocenění – titul Historické město.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…