Královéhradecký magistrát odstartoval přípravy na volby

30.08.2013 9:50

Středeční den rozhodnul s konečnou platností o datu konání voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Uskuteční se ve dnech 25. a 26. října a magistrát města, který při zajištění voleb opět sehraje neopomenutelnou roli, se na ně začal důkladně připravovat. Občany bude o všech krocích informovat ve vyhrazené sekci svých oficiálních webových stránek.

Královéhradecký magistrát odstartoval přípravy na volby
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Hradec Králové bude opět rozdělen do sta volebních okrsků. Volební místnosti budou jako obvykle umístěny ve školách či v jiných veřejně přístupných budovách občanské vybavenosti. Každý volič bude před volbami prostřednictvím výlepových ploch, úřední desky a webových stránek města seznámen s tím, pod kterou volební místnost místně spadá a navíc v zákonné lhůtě před volbami obdrží hlasovací lístky včetně přesných celostátně platných instrukcí. Často se stává, že k doručení hlasovacích lístků do správné domovní schránky nedojde z důvodu neoznačených poštovních schránek, nebo nenahlášení změny trvalého pobytu. Materiály k volbám jsou doručovány pouze na adresy, které jsou v evidenci obyvatel zavedeny jako adresy trvalých pobytů, nebo adresy pro doručování, a pouze na ně jsou doručovány volební lístky do řádně označených domovních schránek. 

Označení domů čísly popisnými a orientačními

Čitelné označení domovních schránek jmény a související označení domů čísly popisnými, orientačními či evidenčními jsou proto nutností. „Bude opět důležité dbát na označení domovních schránek tak, aby se hlasovací lístky dostaly k voliči v říjnu včas. Majitelé nemovitostí, kteří nevědí, jakým číslem popisným, orientačním či evidenčním svou nemovitost označit, mají možnost si tuto informaci zjistit na oddělení osobních dokladů a evidence obyvatel magistrátu města,“ vysvětlila nutnost čitelného označení Ľudmila Ducháčová, vedoucí správního odboru Magistrátu města Hradec Králové.

Platnost občanských průkazů

„Všichni by si taktéž měli s předstihem zkontrolovat platnost svých občanských průkazů, kterými budou muset ve volebních místnostech prokazovat svou totožnost. Pro voliče, jejichž občanský průkaz bude v době voleb neplatný, bude dána možnost požádat o vydání občanského průkazu ve zkrácené lhůtě, tak, aby mohl volit. V krajním případě bude rovněž možné ve volební místnosti svou totožnost prokázat i platným cestovním pasem,“ upozorňuje na rizika Ľudmila Ducháčová.

Magistrát města Hradec Králové upozorňuje všechny voliče v časovém předstihu, aby výše uvedené kroky zkontrolovali včas. V těchto dnech je jedna z posledních možností si obstarat platný průkaz totožnosti nebo se poradit s pracovníky magistrátu ve věci označení nemovitosti čísly popisnými či orientačními. Podrobné informace najdou občané na webovém portálu města pod názvem VOLBY v pravé části menu na hlavní straně. Stránka bude průběžně aktualizována.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…