Krnov: Město proinvestuje čtvrt miliardy

16.01.2022 15:48 | Tisková zpráva

Krnov vstoupil do roku 2022 se schváleným rozpočtem. Hospodařit bude s příjmy ve výši 559 milionů korun, které jsou meziročně vyšší o necelých pět procent. Výdaje města ve srovnání s loňským rokem vzrostou o 112 milionů korun na 837 milionů korun, z nichž do investic míří 225 milionů.

Krnov: Město proinvestuje čtvrt miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radnice města Krnov

Schodek 278 milionů korun město pokryje pomocí úvěrů, revolvingového a investičního, a převodem nevyčerpaných finančních prostředků ze schválených akcí v roce 2021. „Příprava rozpočtu byla obtížná, museli jsme se uchýlit k nejrůznějším úsporám a škrtům v běžných výdajích. Bez zapojení již schváleného investičního úvěru by prakticky nebylo možné realizovat žádné nové investice, ani pokračovat v rozběhlých. I přesto úvěr nezapojujeme celý a pro rok 2023 necháváme zbylých 40 milionů například pro případnou rekonstrukci sokolovny,“ uvedl starosta Tomáš Hradil (Krnovští patrioti).

K akcím, které přecházejí z loňska, patří rekonstrukce Mikulášské ulice, příprava více než třiceti parcel pro výstavbu rodinných domů pod Ježníkem, rekonstrukce školní budovy na náměstí Míru po potřeby ZUŠ nebo úprava okolí koncertní síně. „Z nových zařazujeme opravu dezinatury po požáru, pořízení cisterny pro dobrovolné hasiče, zateplení bytového domu Albrechtická 37, vybudování pastevního areálu nad Chomýží a řadu dalších. Výrazně chceme investovat do oprav bytového fondu města, počítáme například s výměnou oken v domech s pečovatelskou službou u cvilínského nádraží,“ řekl starosta. Vzhledem k omezeným finančním prostředkům se na mnoho připravených akcí nedostalo. Některé z nich by do rozpočtu ale mohly být zařazeny při jeho úpravách v průběhu roku.

Důležitou součástí výdajové stránky rozpočtu je rovněž projektová příprava. K již rozpracovaným projektům budou přidány nové. „Jde třeba o studii veřejného prostranství na Cvilíně nebo architektonickou studii na obchodní dům, jíž bychom chtěli zahájit proces rekonstrukce bývalého Prioru. Budova má svá nejlepší léta za sebou, a pokud budeme otálet, začne se to nepříjemně projevovat v rostoucích výdajích na provoz,“ dodal Tomáš Hradil.

Přes tuto argumentaci chtěli někteří zastupitelé při projednání rozpočtu na prosincovém zasedání položku „obchodní dům – architektonická studie“ stornovat. „Doba, která nás čeká, nebude lehká a měli bychom se zamyslet spíše nad úsporami. Proto dávám návrh zrušit tuto položku a částku 2,4 miliony korun na ni určenou přesunout do rezervy, případně využít pro jiné účely,“ uvedl Libor Nowak (ODS). V následujícím hlasování ale dostatečnou podporu kolegů nenašel a položka v rozpočtu zůstala.

Kritiky rozpočtu byli rovněž Petr Vartecký (KSČM) a Michal Brunclík (ČSSD). „Předložený návrh rozpočtu není úplně zodpovědný. Měli bychom hledat úspory v rámci „baráku“ a pokud nejsou možné, tak omezit pořizování dalších projektových dokumentací nebo studií. Cesta může být i v tom, že se zamyslíme, co je pro město životně důležité. Obávám se, že rozpočet na to nereflektuje a jedeme na vlně, že začínáme žít nad poměry,“ sdělil Michal Brunclík. V závěrečném hlasování byl rozpočet schválen, z 26 přítomných zastupitelů pro hlasovalo 16, proti byli čtyři a šest se hlasování zdrželo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …