Kroměříž: Asistenti prevence kriminality se vzdělávají za evropské peníze

02.09.2020 13:39

Komunikační dovednosti, sebeobrana, zdravověda, ale i poznatky ohledně informačního a dluhového poradenství vstřebávají v těchto dnech na školení asistenti prevence kriminality kroměřížské městské policie.

Kroměříž: Asistenti prevence kriminality se vzdělávají za evropské peníze
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Máme s nimi pozitivní zkušenost, odvádějí kus práce. Samozřejmě je nutné, aby se dále vzdělávali. Plusem je, že náklady na to hradí evropské fondy,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Asistenti prevence kriminality působí v České republice letos jedenáctým rokem. „Je to náš nejúspěšnější preventivní projekt. Jejich největší zbraní je to, že jsou vidět. Jsou komunikativní, spolupracují, umí předcházet sporům a problémům,“ řekl Tomáš Koníček z odboru prevence kriminality ministerstva vnitra, který v Kroměříži asistenty prevence kriminality školil. Ve městě nyní působí čtyři. Podle Koníčka je to pro Kroměříž odpovídající počet.

„Kromě preventivního působení je jejich rolí také zjištění problému, který ale sami neřeší, jen by na něj měli umět upozornit. Řešení problému ale předávají dál. Když někdo například nedodržuje městskou vyhlášku, předají věc strážníkům, o dítěti, které má být ve škole a není, zase informují orgán sociálně-právní ochrany dětí,“ popsal ředitel kroměřížské městské policie Libor Kubiš. Asistenti v Kroměříži také například hlídají přechody pro chodce, chodí kolem škol a školek a po veřejných prostranstvích. Monitorují dětská hřiště a během sezony odpovídají i na dotazy turistů.

Spolu s asistenty prevence kriminality se školení účastní i dvě domovnice, které působí v městských bytových domech v ulicích Nitranská a Kotojedská. „Jejich role je preventivní, tedy podobná jako u asistentů prevence kriminality, s nimiž jsou v úzkém kontaktu, stejně jako s pracovníky odboru sociálních věcí a zdravotnictví, které upozorňují na případné problémy. Především by měly předcházet konfliktům a s lidmi komunikovat. Nejsou to údržbáři ani uklízečky, jak si to někteří lidé mylně vykládají,“ doplnil vedoucí radničního odboru sociálních věcí a zdravotnictví Radovan Klabal.

V Kroměříži nastoupili první dva asistenti prevence kriminality ve druhé polovině roku 2015, nyní jsou čtyři. Až do poloviny roku 2022 budou muži placeni z projektu Asistenti prevence kriminality ve městě Kroměříž (registrační číslo: CZ.03.2.60/0.0./0.0./16_052/0016119) financovaného evropskými fondy, spoluúčast města je pět procent. Celkové náklady činí asi 4,7 milionu korun, město z toho hradí 233 tisíc korun. Kromě mezd asistentů jsou z těchto peněz hrazeny pomůcky i vzdělávání asistentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …