Kroměříž: Bývalý dům vojenské správy přestaví na byty společnost VW Wachal

29.07.2021 14:15

Kroměřížská radnice zná stavební firmu, která přebuduje sídlo bývalé vojenské správy v Havlíčkově ulici na byty. Veřejnou zakázku získala společnost VW Wachal z Kroměříže, která nabídla cenu zhruba 106 milionů korun. Podle projektu přitom náklady činily kolem 150 milionů korun. Hotovo by mělo být nejpozději na jaře roku 2023.

Kroměříž: Bývalý dům vojenské správy přestaví na byty společnost VW Wachal
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Jedná se o jednu z největších investic, kterou jsme si v tomto volebním období naplánovali. Pomůže nám s řešením nedostatku startovacích bytů pro mladé lidi i bytů pro soběstačné seniory,“ uvedl starosta Jaroslav Němec. V budově také bude mít zázemí městská policie, která se přestěhuje ze stávajícího sídla na Velkém náměstí. Město má na akci přislíbenou dotaci necelých 38 milionů korun z evropských fondů, konkrétně z IROP (Integrovaného regionálního operačního programu).

Podle projektové manažerky radnice Lucie Dusíkové bude městská policie sídlit v přízemí objektu, v prvním podzemním podlaží bude mít sklady, šatny či tělocvičnu. Ve druhém až pátém nadzemním podlaží objektu budou byty. „Půjde o 29 bytových jednotek, Osmnáct z nich bude o výměře 1 + kk, zbylé budou tvořit byty 2 + kk a 3 + kk,“ řekla Dusíková. Rekonstruována bude střecha i plášť budovy a také interiér včetně topení a rozvodů vody, elektřiny a odpadů.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

Součástí projektu Bytový dům Havlíčkova 1 v Kroměříži je i přístavba stanice městské policie, která bude propojena s rekonstruovanou částí přízemí mostkem. Městská policie bude mít v přístavbě sál, kanceláře a toalety. Parkování pro městskou policii bude zahloubeno pod terénem, navrženo je celkem 11 míst.

Práce na rekonstrukci domu bývalé vojenské správy by měly začít v srpnu. Město již v lokalitě staví parkovací dům, jehož hrubá stavba stojí v těsné blízkosti budovy někdejší vojenské správy. „Vznikne tak komplex, který vyřeší mnohé problémy, které trápí občany i návštěvníky města,“ poznamenal Němec.

Koupi budovy i přilehlých pozemků, na kterých bude parkovací dům, schválili zastupitelé v roce 2016. Stavba parkovacího domu byla zahájena v závěru loňského roku. Staví ho společnost GEMO z Olomouce, náklady činí asi 86 milionů korun. Město má na akci slíbenou dotaci téměř 51 milionů korun z evropských fondů. Parkovací dům bude mít 137 stání, z toho šest míst bude vyhrazeno pro handicapované. Hotovo by mělo být v prvním čtvrtletí příštího roku, proti původnímu harmonogramu o několik měsíců dříve.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…