Kroměříž: Cestovatelské přednášky vás provedou Evropou i zámořím

28.12.2022 10:41 | Tisková zpráva

Cyklus Procestujte svět s Domem kultury zavede návštěvníky za první čtyři měsíce roku 2023 za medvědy do Kanady, do Číny plné protikladů, po evropských sopkách i do Rumunska – země moře i hor, zimy i léta.

Kroměříž: Cestovatelské přednášky vás provedou Evropou i zámořím
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„S oblíbeným cyklem cestovatelských besed a jeho protagonisty mohou zájemci putovat po zemích, kam by se velmi často sami nevydali, a poznat končiny, které by zřejmě sami neprobádali. Cestovatelé je mohou svým vyprávěním, fotografiemi a záběry inspirovat k vlastnímu putování,“ řekl ředitel Domu kultury Pavel Sedláček.

Seriál cestovatelských besed odstartuje 11. ledna přednáška Kanada. Za medvědy a úžasnými scenériemi vezme návštěvníky cestovatel Tomáš Hájek. Kanada je prý snem každého cestovatele, který miluje divokou přírodu – nekonečné lesy plné divokých zvířat, monumentální kopce, ledovce, vodopády a jezera s vodou kouzelných barev. Za vidění stojí i kanadská velkoměsta, ne nadarmo se Vancouver, Calgary nebo Toronto umisťují mezi městy s nejvyšší kvalitou života na světě.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

Únorové povídání zavede zájemce do Číny. Jakub Venglář představí ve čtvrtek 9. února velkou a bláznivou zemi. Najdou se tu klidná a tichá místa, kde odtikávají poslední okamžiky poklidné existence bez masového turismu, i oblasti, kde je třeba bojovat o svůj kousek vyhlídky. A místa, kde rostou nové mrakodrapy, dálnice nebo hotely, kam se oko podívá, a nic není překážkou. V „Říši středu“ se dá najít všechno, po čem srdce cestovatele touží, a také spousta věcí, o kterých je lepší ani neslyšet.

Dalším dílem cestovatelské skládačky je beseda s Janem Vlasákem na téma Rumunsko. Ve čtvrtek 2. března mohou zájemci zamířit na jihovýchod Evropy. Slovy cestovatele Jana Vlasáka: „Za bolševika jsme za železnou oponu pronikali hodně zřídka. Ale i před ní se dal prožít zajímavý vandr. Balkán nikdy nezklamal. Jezdili jsme tam v létě, v zimě, do hor, k moři i do měst. Že je tam nebezpečno? Nefungují služby? Takovým řečem jsem se smál už tenkrát…“

Po sopkách Evropy provede Kroměřížany ve středu 15. března Jan Husák. A protože je kontinentální Evropa na aktivní sopky skoupá, vydá se na dobrodružnou cestu po vulkanických ostrovech evropských států. Prostřednictvím přednášky navštíví zájemci italské sopky Etnu a Stromboli, islandské Kraflu a Eyjafjallajökull i vulkány Teide a Cumbre Vieja na španělských Kanárských ostrovech.

Cestovatelský cyklus uzavře v sobotu 1. dubna Mezinárodní filmový festival Expediční kamera 2023 - největší cestovatelská a outdoorová akce v České republice. Tento unikátní projekt přinese nejlepší filmy sezóny z celého světa i novinky z domácí produkce.

„Jednotlivé besedy se uskuteční v sále Klubu Starý pivovar vždy v 18 hodin, filmový festival, který cyklus zakončí, proběhne v kině Nadsklepí,“ doplnil Sedláček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…