Kroměříž: Chytré technologie pomohou s parkováním i s nástupem do vozidel MHD

09.09.2022 15:46 | Tisková zpráva

Kroměřížská radnice zavádí nové smart neboli chytré technologie. Díky nim mohou mít lidé přehled o obsazenosti parkoviště na Velkém náměstí či o pohybu konkrétního vozidla MHD ve městě.

Kroměříž: Chytré technologie pomohou s parkováním i s nástupem do vozidel MHD
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Na speciálním webu věnovaném chytrým technologiím jsou i informace o stavu ovzduší, počasí a o průjezdnosti křižovatek a také zde občané i návštěvníci města mohou sledovat aktuální dění na webových kamerách,“ řekl místostarosta Vratislav Krejčíř.

Na internetových stránkách https://smart.mesto-kromeriz.cz/ jsou kolonky označené „Parkování“, Sledování vozů MHD“, „Měření ovzduší“, „Měření dopravy“, Webové kamery“ a „Aplikace Munipolis“. „Na interaktivní mapě na Velkém náměstí motorista zjistí, zda a kde přesně je volné parkovací místo. Cestující MHD zase díky interaktivní mapě přesně uvidí, kde se nachází autobus MHD, kterým chce jet, jaké má případně zpoždění a kde je nejbližší zastávka daného spoje,“ popsal Krejčíř.

V části nazvané „Měření ovzduší“ lidé najdou informace o aktuálních koncentracích škodlivin z několika měřících stanic umístěných ve městě. Informace získané při sledování průjezdnosti křižovatek město podle Krejčíře využije při návrhu a při přípravě následných opatření pro zlepšení plynulosti a bezpečnosti dopravy v Kroměříži.

Co se chytrých technologií týče, město již dříve zavedlo výše zmíněnou aplikaci Munipolis se systémem Mobilní Rozhlas, jejímž prostřednictvím rozesílá občanům e-maily s informacemi z radnice a kde lidé také mohou hlásit závady na městském majetku. Radnice začala využívat i CityVizor, webovou aplikaci sloužící jako nástroj pro transparentní hospodaření měst a obcí, která nahradila předchozí rozklikávací rozpočet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…