Kroměříž: Již čtyři klienti z Barborky mají díky transformačnímu plánu samostatné bydlení

15.01.2020 11:11

Tři klienti Domova pro osoby se zdravotním postižením Barborka, který patří pod Sociální služby města Kroměříže, mohou na základě projektu transformace a díky schválenému transformačního plánu od nového roku žít v samostatných bytech.

Kroměříž: Již čtyři klienti z Barborky mají díky transformačnímu plánu samostatné bydlení
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Čtvrtá klientka bydlí sama v bytě už od loňského roku. Mohou se tak s podporou terénní sociální služby podpory samostatného bydlení začlenit do běžného života, což je cílem plánu.

„Důležité je vytipovat klienty mající trvalé bydliště v Kroměříži, kteří nepotřebují nepřetržitou péči, ale také zajistit bytové jednotky, tedy prostory umožňující podporu samostatného bydlení nebo bydlení chráněného. Zároveň je třeba těmto lidem pomoci s uplatněním na trhu práce. Je zkrátka potřeba řešit situaci komplexně,“ upřesnil místostarosta Kroměříže Vít Peštuka.

Podle Dagmar Klučkové, ředitelky Sociálních služeb města Kroměříže, se navíc nyní momentálně pracuje na získání dalších možností bydlení. „Od července bychom chtěli mít k dispozici další objekt, který využijeme pro chráněné bydlení devíti klientů z Barborky,“ dodala Klučková. Mělo by jít o pronájem nemovitosti od soukromého vlastníka.

Transformační plán Domova pro osoby se zdravotním postižením Barborka schválilo kroměřížské zastupitelstvo na svém posledním loňském jednání v prosinci. Díky němu mohou vybraní klienti v budoucnu žít s pomocí mimo domov pro osoby se zdravotním postižením. Schválení transformačního plánu umožní Sociálním službám města Kroměříže žádat o dotace například na výstavbu chráněného bydlení či na vzdělávání personálu. Realizace plánu potrvá několik let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…