Kroměříž: Květnové otevření lávky přes Moravu neslíbilo město, ale média

08.06.2018 8:36

Někteří obyvatelé Kroměříže vyjadřují například na sociálních sítích nespokojenost s tím, že lávka pro pěší přes řeku Moravu je stále uzavřená. Tvrdí přitom, že město ji slíbilo otevřít již v květnu. „Skutečnost je ale jiná. Nikdo z radnice průběh diagnostiky lávky nekomentoval. Květnové otevření slibovala neseriózně média, která tak v lidech vyvolala nesmyslná očekávání,“ uvedl starosta Jaroslav Němec. Lávku kvůli poškození části nosných lan čeká oprava.

Kroměříž: Květnové otevření lávky přes Moravu neslíbilo město, ale média
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Květnové otevření lávky naznačovala reportáž Českého rozhlasu z 8. dubna (ZDE). V reportáži se mluví i o tom, že město pravděpodobně dostane na lávku garanci bezpečnosti na dva až tři roky. „Žádali jsme odborníky z Ústavu betonových a zděných konstrukcí stavební fakulty Vysokého učení technického v Brně (VUT), kteří měli na starost diagnostiku lávky, aby byli během diagnostiky v hodnocení stavu lávky zdrženliví. Naše obavy z průběžných vyjádření se bohužel naplnily. Po dalších vrtech se totiž stav lávky jevil úplně jinak, než jak popisovala první reportáž Českého rozhlasu,“ popsal mluvčí radnice Jan Vondrášek.

Český rozhlas následně v reportáži z 13. dubna (ZDE) uvedl, že průzkum lávky odhalil zrezivělá lana a že lávka bude uzavřená ještě několik měsíců. „Po internetu už ale kolovala a svým životem žila první reportáž, která slibovala květnové otevření lávky,“ doplnil Vondrášek. S optimistickým termínem přišel navíc 10. dubna také tištěný Kroměřížský deník, který, aniž uvedl zdroj, napsal, že odborníci v květnu zřejmě doporučí městu lávku otevřít. Kroměřížský deník po upozornění od tiskového mluvčího, že se tato tvrzení nemusí zakládat na pravdě, stáhl alespoň zprávu ze svého webu.

„V žádné z těchto zpráv nebylo vyjádření nikoho z radnice. Během diagnostiky se novináři z řady médií o stav lávky pochopitelně zajímali. Byli odkazováni s tím, že se město vyjádří až poté, co obdrží konečné stanovisko odborníků VUT. Bohužel, dvě média se pustila na pole spekulací a dala veřejnosti falešné naděje,“ konstatoval Vondrášek. Jako první stav lávky zjištěný diagnostikou za město komentoval v květnových INFOnovinách starosta Němec ve zprávě, kde se psalo o korozi lan a o delší uzavírce. Ve stejném duchu pak zněla tisková zpráva z radnice vydaná 31. května.

Bezpečnost lidí je nejdůležitější

Lidé si na sociálních sítích také stěžují na to, že diagnostika lávky trvala dlouho. „Nemáme z toho radost, občanům se ještě jednou za nepříjemnosti omlouvám. Některé věci ale nelze urychlit. Samotný průzkum vyžadoval příznivé počasí, v zimních měsících odebírat vzorky nešlo. A laboratorní analýzy také nelze urychlit. Bezpečnost lidí je pro nás tím nejdůležitějším. Výsledky diagnostiky jasně potvrdily, že rozhodnutí uzavřít lávku bylo správné,“ řekl Němec.

Na sociálních sítích se objevují i hlasy, že by bylo rychlejší a levnější lávku zbourat a postavit novou. „Oprava bude stát odhadem několik milionů korun, cena nové lávky by se pohybovala v desítkách milionů korun. Věřím, že příprava projektu, vyřízení nezbytných povolení i samotná rekonstrukce lávky potrvá maximálně několik měsíců. Příprava a stavba nové lávky by si nepochybně vyžádaly mnohem delší dobu,“ uzavřel kroměřížský starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …