Kroměříž: Loni se narodilo nejvíce Jakubů, Janů, Adamů a Elišek

18.01.2023 16:48 | Tisková zpráva

Matrika kroměřížské radnice loni evidovala 684 dětí narozených v porodnici v Kroměříži. Do rodných listů pracovnice nejčastěji, čtyřiadvacetkrát, zapisovaly jméno Jakub. Na dalších místech byli Jan (sedmnáctkrát), Adam (šestnáctkrát) a Eliška (patnáctkrát). Počet obyvatel Kroměříže se loni snížil. Podle údajů oddělení správních agend ve městě ke konci loňského roku žilo 27.893 lidí, z toho 14.725 žen. Meziročně v Kroměříži ubylo 133 obyvatel.

Kroměříž: Loni se narodilo nejvíce Jakubů, Janů, Adamů a Elišek
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Co se týče jmen novorozenců, u děvčat kromě Elišky bodovaly Nela a Sofie (11) i Tereza a Anna (obě 10). Mezi chlapci po Jakubovi, Janovi a Adamovi rodiče nejčastěji dávali jména Matyáš (13), Štěpán (12) a Vojtěch a Filip (oba 10). „Rodiče tradičně ve velké většině volili česká jména. Neobvyklá jména dávají především cizinci, ale nabývají na popularitě i u českých rodičů,“ uvedla vedoucí oddělení matriky Kateřina Lučanová.

Mezi méně obvyklá jména, která loni matrikářky zapisovaly do rodných listů, patří například Amely Merci, Alex Philippe, Alexander Ciprian, Adina, Áron, Anhelina, Andrew, Briana, Bianka, Danny, Delphina Esmé, Deniz Ismail, Ella, Ellis, Francesco, Jázmin, Jasmin, Jasmína, Khrystyna, Liliana Melody, Malvína, Malia, Malene, Madlen, Matias, Mathias, Matyas, Meda, Melissa, Mikko, Noe, Ondřej Nimai, Oyuunmurun, Paloma Maria, Ráchel, Ronaldo Mario, Róza, Sophie Lara, Teo, Timothy, Tiffany Marie, Tobias a Viktorie Angelika.

Svatebních obřadů se v matričním obvodu kroměřížské radnice v minulém roce konalo 216, z toho bylo 25 svateb církevních. „Jako nejčastější místo k uzavření manželství snoubenci volili kroměřížskou radnici, kde bylo 110 svateb. V kapli sv. Kříže či na jiném místě v areálu Octárny se konalo 26 svateb, v Květné a Podzámecké zahradě 12, v areálu Haná a na Výstavišti Floria po třech a v hotelu U Zlatého kohouta a v prostorách arcibiskupského gymnázia po dvou svatbách,“ doplnila Lučanová.

Dalších devět svateb se uskutečnilo v Kostelanech, pět v Ratajích, dvě v Lubné a po jedné v Bařicích – Velkých Těšanech, Šelešovicích a Věžkách. Ve třinácti případech byl jedním ze snoubenců cizinec, nejčastěji ze Slovenska. Matrikářky ale evidovaly i snoubence z Běloruska, Itálie, Moldavska, Polska, Spojeného království a Srbska. Svateb loni v matričním obvodu kroměřížské radnice přibylo, v roce 2021 jich bylo 163 a v roce 2020 pouze 144. Průměr za léta 2015 až 2019 byl přitom asi 230 svateb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…