Kroměříž: MŠ Mánesova se může pochlubit školní zahradou s venkovní učebnou

09.06.2021 10:39

Mateřská škola Mánesova 3880 má novou školní zahradu s venkovní učebnou. Dětem poskytuje nejen příjemné prostředí k trávení volného času a pobytu na čerstvém vzduchu, ale také prostor pro výchovné a výukové činnosti. Mateřinka v Mánesově ulici se totiž dlouhodobě zaměřuje na ekologické aktivity a vede a vychovává děti k pozitivnímu vztahu k přírodě.

Kroměříž: MŠ Mánesova se může pochlubit školní zahradou s venkovní učebnou
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Kontakt s přírodou pomůže formovat budoucí vztah a postoje dětí vůči životnímu prostředí a povede je k odpovědnému přístupu. Zároveň významně přispívá k duševnímu zdraví, posiluje vzájemné vztahy a přináší smysluplnost učení,“ uvedla místostarostka Daniela Hebnarová.

Školka na vybudování zahrady, které stálo 300 tisíc korun, získala díky dotaci od ministerstva životního prostředí. Částku 45 tisíc korun, tedy spoluúčast ve výši 15 procent, hradí ze svého rozpočtu. „Venkovní učebnu využijeme od jara do podzimu. Díky projektovým penězům jsme dokoupili vybavení učebny. Děti mají k dispozici kromě výukové tabule ponky s nářadím, pomůcky pro pozorování drobných živočichů, jako jsou lupy, síťky, dalekohledy, obrázkové atlasy a další. Kromě toho vznikl v zahradě mateřské školy hmatový chodník, dřevěné pexeso, xylofon, váhy, obrázkové informační tabule,“ řekla ředitelka mateřské školy Martina Luběnová.

Díky projektu jsou v zahradě také nově vysazené ovocné stromy a byliny, vybudovány příbytky pro hmyz a ježka, pítka pro ptáky, do části zahrady je vysazeno i luční kvítí jako potrava pro hmyz uprostřed sídliště. Škola díky loni pořízeným sudům, které zachytávají vodu ze střechy budov, lépe hospodaří s vodou, kterou využívá u herního prvku „kaskády“ a při zalévání vrbových tunelů i celé zahrady. V horkých dnech se děti mohou ochladit v nově instalovaném mlhovišti.

„Nové environmentální prvky budou mít také jednoznačně pozitivní dopad na životní prostředí. Jsme rádi, že nás město v našich ekologických aktivitách podporuje. Letos jsme navíc do školní kuchyně zakoupili elektrický kompostér, který dokáže rozložit biologický odpad z vaření na organický odpad, který se využívá na obohacení půdy,“ doplnila Luběnová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…