Kroměříž: Město dokončilo práce na odvlhčení přízemí a sklepních prostor radnice

24.08.2022 20:46 | Tisková zpráva

Stavbaři dokončili práce na odvlhčení a sanaci zdiva přízemí a sklepních prostor historické budovy radnice na Velkém náměstí. Náklady činily asi 11,5 milionu korun.

Kroměříž: Město dokončilo práce na odvlhčení přízemí a sklepních prostor radnice
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Podařilo se vyřešit problém se zatékáním vody, které budovu ohrožovalo. Navíc jsme opravili sklepy, které viditelně prohlédly a které bude moci město v budoucnu využít, ať už pro potřeby úřadu, nebo například pro nějakou expozici, třeba připomínku někdejší obecní šatlavy,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Anketa

Blíží se konec Zemanova mandátu. Jakou školní známkou hodnotíte jeho prezidentství? (Hlasování od 22. 8. 2022)

58%
13%
10%
9%
10%
hlasovalo: 16883 lidí

Zakázku měla na starost společnost Kroměříž – RP z Hulína, jednalo se o společnou nabídku firmy Rovina stavební a Ing. Josefa Koláře. „Práce, které začaly loni v červnu, byly rozsáhlé. Vyměněna byla splašková i dešťová kanalizace, která byla v některých místech zborcená, a splašky i dešťová voda tak zasakovaly někam do prostoru. Odstraněny byly také původní podlahy. Ve sklepě hlavní budovy je nově odvětrávaná dvouvrstvá podlaha, zbývající podlahy tvoří zásyp z drceného kameniva,“ popsal vedoucí odboru investic Libor Pecháček.

Historická budova radnice postrádala izolaci, která byla doplněna. O odvlhčení zdiva se nově stará technologie elektroosmózy. Sklepy jsou odvětrávané ventilátory s humidistatem – přístrojem na regulaci vlhkosti. „Obnoveny byly sklepní průduchy a cirkulace vzduchu je zajištěna tak, aby vlhkost ve sklepení nadále budovu nedegradovala,“ doplnil Jaroslav Pajgr z odboru investic. Ve sklepích byly vyměněny rozvody vody a instalována zde byla i nová elektroinstalace.

Původní omítky přízemí budovy byly odstraněny a nahrazeny novými sanačními omítkami. Ve dvorním traktu radnice byl obnoven stávající odvětrávací kanál podél budovy, který značně zamezuje proniknutí povrchové vody do obvodového zdiva objektu. Součástí prací byla i oprava schodiště do obřadní síně radnice, které bylo utěsněno a podesta i schody byly ošetřeny nátěrem proti vodě, aby se předešlo degradaci schodiště.

Budova radnice na Velkém náměstí byla postavena někdy mezi lety 1553 až 1561. Objekt v nároží Velkého náměstí a ulic Kovářská a Prusinovského svým širokým průčelím naznačuje, že mohl vzniknout dodatečným sloučením dvou původních středověkých parcel. V roce 1850 prošla neoklasicistní přestavbou a v roce 1963 generální rekonstrukcí. Radnice představuje jednu z urbanistických i symbolických dominant města, a to nejen jako výstavná renesanční budova, ale především jako historický trvalý projev samosprávné suverenity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Město nabízí do nájmu garážová stání na Jižních Svazích

13:37 Zlín: Město nabízí do nájmu garážová stání na Jižních Svazích

Statutární město Zlín nabízí motoristům k pronájmu pět garážových stání na Jižních Svazích. V nabídc…