Kroměříž: Město otevřelo lávku přes řeku Moravu

02.12.2020 10:11

Kroměřížská radnice včera otevřela opravenou lávku přes řeku Moravu. „Loni jsme ji staticky zajistili, letos byl zejména opraven povrch lávky a vyměněno bylo zábradlí. Výsledek stojí za to, lávka je jako nová. Věřím, že obyvatelům Kroměříže bude sloužit dalších několik desítek let, jak potvrdili odborníci,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Kroměříž: Město otevřelo lávku přes řeku Moravu
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Pracovníci brněnské společnosti Mitrenga – stavby především odstranili původní pochůzí vrstvy na lávce, lávku opatřili novou hydroizolací i povrchem a také vyměnili zábradlí. Loni byla lávka staticky zajištěna externími lany. Stavbaři zesílili stávající konstrukci lávky vnějšími předpínacími kabely složenými z mimořádně ochráněných předpínacích lan, která byla ukotvena za původní opěry. Lana se pod lávkou kříží a zajistila ji zespodu.

Anketa

Jste pro dobrovolné testování antigenními testy ZDARMA?

76%
24%
hlasovalo: 7355 lidí

Pracovalo se podle projektové dokumentace, kterou vypracovali odborníci ze stavební fakulty Vysokého učení technického (VUT) v Brně. Náklady na statické zajištění lávky činily zhruba sedm milionů korun, oprava povrchu, výměna hydroizolace a zábradlí a sanace podhledu nosné konstrukce lávky přišla na necelých devět milionů korun.

„Za necelých 16 milionů korun tak máme prakticky novou lávku. Opravy si sice vyžádaly několikaměsíční uzavírku lávky, ale kdybychom dali na naše kritiky, lávku zbourali a stavěli novou, ještě by nestála a město by přišla na několik desítek milionů korun, tedy několikanásobně dráž než oprava. Což bychom v době výpadku příjmů kvůli koronaviru významně pocítili,“ doplnil Němec.

Lávka byla od 15. prosince 2017 zavřená kvůli kontrole, kterou starosta nařídil poté, co se v Praze zřítila lávka postavená podobným způsobem. Diagnostiku lávky dostali na starost odborníci z Ústavu betonových a zděných konstrukcí stavební fakulty VUT v Brně. Dospěli k tomu, že část nosných lan lávky je poškozena korozí a že je nutné lávku opravit. Podle závěrů týmu VUT šlo ale lávku opravit, nebyla v havarijním stavu jako například podobná lávka v Nymburce ve Středočeském kraji, která byla zbourána.

Lávka pro pěší v Kroměříži byla postavena v roce 1984. Je dlouhá 76 metrů, délka nosné konstrukce lávky je 63 metrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Po čtvrt století opět ožívá druhé patro litické školy

19:27 Plzeň: Po čtvrt století opět ožívá druhé patro litické školy

Litické děti opět budou stoupat po schodech do druhého patra školní budovy v Přeučilově ulici. Ve čt…