Kroměříž: Město se obrací na báňský úřad kvůli nedovolenému zavážení vážanské cihelny

06.02.2020 13:07

Odbor životního prostředí kroměřížské radnice se na základě podnětu představitelů města obrací na Obvodní báňský úřad pro území krajů Jihomoravského a Zlínského kvůli neoprávněnému zavážení vážanské cihelny.

Kroměříž: Město se obrací na báňský úřad kvůli nedovolenému zavážení vážanské cihelny
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Jsou porušovány podmínky I. etapy rekultivace cihelny, podle kterých do ní lze ukládat jen zeminu, kameny a hlušinu. Nedovolíme majiteli důlních práv, aby do cihelny vozil cokoliv, co je v rozporu s rozhodnutím o rekultivaci a co by mohlo potenciálně znamenat ohrožení zdraví obyvatel Kroměříže,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Odbor životního prostředí společně s městskou policií při prohlídce zjistil, že do vytěženého prostoru hliniště bylo navezeno větší množství stavebního materiálu různorodého charakteru. „Jednalo se o beton, cihly, sklo, ocel a směsný demoliční odpad,“ popsala Alena Dvořáková, která na odboru životního prostředí vede oddělení ekologie krajiny. Báňský úřad by měl zmíněné skutečnosti prověřit a informovat o výsledku svého šetření kroměřížskou radnici.

Báňský úřad rozhodl o povolení hornické činnosti v cihelně v roce 2001, kdy povolil její zavážení zeminou, kamením a hlušinou. Město v roce 2018 v areálu vážanské cihelny koupilo od dvou majitelů pozemek o celkové výměře téměř 8000 metrů čtverečních a k tomu i dva menší o celkové rozloze přes 300 metrů čtverečních. Kupovalo je proto, aby ochránilo obyvatele místní části Vážany a přilehlého sídliště Zachar před navážením nebezpečných látek do cihelny. Město Kroměříž bude díky nákupu pozemku vždy účastníkem řízení, která se povedou ohledně možného zavážení cihelny.

Těžba ve vážanské cihelně byla ukončena v roce 1996. Lidé i vedení města se opakovaně postavili proti pokusům zavážet cihelnu látkami, které by mohly negativně působit na životní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…