Kroměříž: Město vylepšilo Expozici Karla Kryla o nové dataprojektory

18.07.2022 16:14 | Tisková zpráva

Technici dnes do Expozice Karla Kryla v Prusinovského ulici instalovali nové moderní dataprojektory.

Kroměříž: Město vylepšilo Expozici Karla Kryla o nové dataprojektory
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Mají vyšší rozlišení a oproti předchozím dataprojektorům jsou lepší a méně náročné na údržbu. Návštěvníci poznají rozdíl zejména v hlavní místnosti a v částech pojmenovaných po písních Anděl a Marat ve vaně,“ popsala místostarostka Daniela Hebnarová.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25317 lidí

Expozice Karla Kryla se nachází v suterénu Klubu Starý pivovar. Město ji otevřelo na podzim roku 2014. Nejde o klasické muzeum, ale o místo, které zdůrazňuje osobité Krylovo dílo plné radosti, vtipu a poetiky, ale zároveň také vzdoru, smutku, sarkasmu a pozdějšího rozčarování z porevolučního politického vývoje.

Původní dataprojektory sloužily v expozici od jejího otevření. „Byly už na hranici životnosti. Občas se kazily a bylo složité na ně shánět lampy,“ uvedl Pavel Sedláček, ředitel Domu kultury v Kroměříži, který Expozici Karla Kryla spravuje. Akce neobnášela jen instalaci dataprojektorů. „Byla nutná i úprava softwaru a přeprogramování efektů,“ dodal Jiří Oujezdský z firmy, která dataprojektory měnila. Dům kultury jejich modernizace stála zhruba 100 tisíc korun.

Autoři expozice, Daniela Hebnarová a scénograf Jan Konečný, návštěvníkům expozice připomínají Krylovy písně, ale i jeho milostnou poezii. Verše jsou na chodbě napsané rtěnkou na zrcadle nebo vytesané do země. Z chodby mohou lidé vstoupit do několika místností, kde se tvůrci pokusili navodit atmosféru ladící s Krylovými skladbami, mezi nimiž nechybějí Morituri te salutant, Bratříčku, zavírej vrátka či zmíněné skladby Anděl a Marat ve vaně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Dopravu na rušné křižovatce řídí strážníci ručně

11:33 Jablonec nad Nisou: Dopravu na rušné křižovatce řídí strážníci ručně

Od pondělí 27. května dopravu na velmi frekventované jablonecké křižovatce Palackého – U Přehrady v …