Kroměříž: Odvlhčováním sklepů začala postupná rekonstrukce budovy kina Nadsklepí

17.12.2020 16:59

Kroměřížská radnice zahájila práce na sanaci sklepních prostor kina Nadsklepí. V těchto dnech skončila první etapa prací, které v dalších letech budou pokračovat.

Kroměříž: Odvlhčováním sklepů začala postupná rekonstrukce budovy kina Nadsklepí
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Při procházce centrem města nebo při návštěvě kina Nadsklepí si každý může všimnout špatného stavu omítek fasády této kulturní památky. Jedná se o dlouhodobý stav, který rozhodně nepřispívá k příjemné atmosféře této části našeho města. Důvodem je zvyšující se vlhkost konstrukcí sklepních prostor, které nejsou izolovány proti vodě. Voda vzlíná do vyšších pater budovy, omítky postupně opadávají, budova chátrá a ztrácí na reprezentaci celého objektu. Proto se vedení radnice rozhodlo tuto budovu postupnými kroky opravit,“ uvedla místostarostka Daniela Hebnarová.

V první etapě sanačních prací byly otlučeny stávající omítky stěn, stropních konstrukcí a kleneb ve všech sklepních prostorách budovy, aby tak spolu s provětráním prostor byla eliminována nežádoucí vlhkost. Během stavby dělníci zjistili, že do sklepů silně zatéká, což narušuje jejich stropní konstrukce. Na některých místech je bylo proto nutné staticky zabezpečit a zároveň odvést vodu novým odvodňovacím kanálkem do stávající kanalizace.

Město nechalo zpracovat stavebně technický průzkum budovy a další dokumentaci, aby zjistilo, v jakém stavu je objekt kina. V následujících měsících je ještě v plánu monitoring kanalizačních rozvodů včetně střešních svodů a návrh opravy, vlhkostní průzkum a zpracování koncepce sanace vlhkého zdiva a bude se řešit i zmíněný špatný technický stav nosných konstrukcí sklepních prostor, který byl prozatím zajištěn podpůrnými konstrukcemi. Město také plánuje zpevnění, zabezpečení a hydroizolaci narušené komunikace u budovy v místech, kudy zatéká do sklepních prostor.

„Závěry všech výše uvedených průzkumů budou předloženy vedení města na koordinační schůzce, která je plánována na druhou polovinu února 2020,“ řekla Jana Gregorová z odboru regionálního rozvoje. Poté město nechá zpracovat investiční záměr na rekonstrukci celého objektu kina Nadsklepí. „Po jeho odsouhlasení památkovou péčí bude vypracována projektová dokumentace pro stavební povolení – rekonstrukci objektu kina Nadsklepí týkající se střešní konstrukce, krytiny, krovu, fasády, statiky celého objektu, základových konstrukcí a jejich sanace, schodiště, zámečnických výrobků atd.,“ doplnila Gregorová.

Budova kina Nadsklepí byla postavena na konci 19. století a od té doby slouží ke kulturním účelům. V roce 2011 město opravilo vnitřní prostory kina a vybudovalo víceúčelový sál vhodný pro koncerty akustické hudby, promítání filmů, další koncertní aktivity i vzdělávací a společenské akce. Projekční technologie kina byla digitalizována, včetně možnosti projekcí ve 3D a přímých přenosů. Vznikl také prezentační sálek, byl upravený vestibul, zázemí a příslušenství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…